„Необходимо е проблемите в региона (Корейския полуостров - б.р.) да се решават чрез пряк диалог между всички заинтересовани страни без предварителни условия. Провокациите, натискът, войнствената и оскърбителната риторика са път към задънена улица“, заявява руският президент Владимир Путин в статия, разпространена от Кремъл, съобщава Си Ен Ен.

Държавният глава на Русия сочи, че проблемът за ядрената програма на Пхенян трябва да се решава чрез диалог без предварителни условия.

„Според Русия мнението, че ракетно-ядрената програма на КНДР може да се спре единствено при натиск над Пхенян, е погрешно и безперспективно“, пише той.

Ситуацията на Корейския полуостров, която се е изострила в последно време, „балансира на границата на мащабен конфликт“, коментира Путин. Той напомня, че Русия и Китай „са разработили пътна карта за разрешаване на ситуацията, призвана да способства поетапното намаляване на напрежението, създаването на механизъм за устойчив мир и сигурност“. Руският президент обаче не критикува провокациите на Ким Чен Ун към целия свят с изстрелването на балистични ракети към Тихия океан. Или поне не е цитиран от ТАСС и други световни агенции.

Пхенян отхвърля декларацията на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща последното изстрелване от Пхенян на балистична ракета, се казва в официално изявление от тази сутрин на външното министерство на Ким Чен Ун.

„Ние отхвърляме заявлението на Съвета за сигурност на ООН, което посяга на правото на суверенна държавна самоотбрана“, подчертават от МВнР на КНДР, цитирано от "Фокус"

Декларацията продължава със заплахата, че Пхенян и занапред възнамерява да провежда пускове на балистични ракети в Тихия океан, за да развива ракетни технологии и за да повишава боеспособността си. Същото изявление направи и диктаторът Ким преди два дни.