Григор Димитров се прости с надеждата за пробив на Откритото първенство на САЩ по тенис след тежко поражение от руснака Андрей Рубльов - 5:7, 6:7(3), 3:6.

Българинът е поредното голямо име, което си тръгва рано от Голямата ябълка. Ден преди него с последния за годината турнир от Големия шлем се сбогуваха Алексъндър Зверев и Жо-Вилфред Цонга, а изобщо не участват Новак Джокович, Анди Мъри, Стан Вавринка, Кий Нишикори...

А днешният мач започна отлично за Димитров, който го загуби в типичния си стил. Той проби за 3:1 и затвърди за 4:1. След това поведе с 5:2 и въпреки че Рубльов взе сервис гейма си, първата ни ракета сервираше за спечелване на сета при 5:3.

Вместо това обаче хасковлията даде на съперника си 3 възможности за пробив и при третата руснакът се върна в мача след грешка на 9-ия в света.

Тук настъпи тотален срив в играта на Димитров, позволил на Рубльов да спечели всички геймове до края на частта - общо 5 поредни. Така Андрей поведе със 7:5 и 1:0.

Във втория сет нещата на корт "Луис Армстронг" се повториха. Григор направи брейк за 3:1, веднага дръпна с 4:1. При 2:4 обаче Рубльов върна пробива, след което изравни. Последва размяна на сервис геймове, за да се стигне до тайбрек, а в него 53-ият в ранглистата спечели със 7:3 и направи задачата на Григор доста трудна с 2:0 сета.

Развоят вдъхна допълнителен кураж на Рубльов, който заигра още по-надъхано и уверено в третия сет. Той взе подаването на Димитров за 3:1 и до края не трепна - 6:3 и 3:0.

Така Григор не успя поне за защити класирането си на US Open от миналата година, когато игра на осминафинал.