Черно-белите учебници, които са по-евтини, ще бъдат спрени от разпространение. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в Стара Загора.

"Разделянето на децата чрез черно-бели и цветни учебници е недопустимо", заяви министър Вълчев.

Той определи като неуместно решението на едно от издателствата да има два вида учебници. Образователният министър е препоръчал на издателството да спре тази кампания и днес е получил уверение, че черно-белите учебници няма да се разпространяват.

"Факт е, че наредбата за учебниците и учебните помагала позволява черно-бели и цветни учебници едновременно по един и същи предмет, но смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. Въпреки това ние ще променим наредбата, така че да избегнем повторни случаи. Никой не е очаквал, че ще се използва за ценова дискриминация една такава възможност".

Това каза още Вълчев.

Той допълни, че казусът има малко практическо значение, но значителна символика.

"Няма значение дали 100, 200 или 500 деца ще купят учебници за 3 лв. повече или по-малко. Има значение, защото ние в образованието въплъщаваме нашето разбиране за справедливост. Равният достъп до образование е проекция на принципа за равни житейски възможности".

Това обясни просветния министър

От Издателска група "Просвета" също коментираха казуса. В изявление на групата се казва, че те са готови да не разпространяват учебници за 8-ми клас. Отричат се обаче твърденията, че тези учебници ще внесат социално разделение между децата. Ето пълния текст на изявлението

"Издателска група „Просвета“ е готова да не разпространява черно-белите учебници за 8. клас. Причина за това е разгърналата се масова кампания срещу тези учебници.

Категорично възразяваме срещу невярната интерпретация, че целта на черно-белите учебници е да се внесе социално разделение между децата.

Истинската цел на тяхното издаване е:

 - Да осигурим право на избор на родителите и децата;

- Да намалим с повече от 50% тежестта на учебниците;

- Да използваме екологична хартия, което спасява от изсичане хиляди дървета;

- Да намалим цената с 30%;

 - Да осигурим електронен учебник в пакет към всеки черно-бял учебник;

Съжаляваме, че едно добро начинание е на път да се провали".