Темата за учебниците винаги е актуална преди началото на новата учебна година. През последните дни обаче тя придоби нови измерения. Причината за това са нови учебници за 8-и клас. Въпросните помагала се оказали в два варианта - цветен и черно-бял печат. Правото на избор кой от двата да бъде закупен и разликата от 3 лева в цената породиха дебати дали това не е дискриминация и делят ли се децата на бедни и богати с нововъведението.

На 23 юни Министерството на образованието и науката (МОН) е одобрило всичките 23 проекта за нови учебници за 8-и клас. Темата обаче стана актуална, след като от репортажа на БНТ преди два дни се разбра за двата вида учебници - цветни и черно-бели, като първите ще стрват 12 лв., а вторите 9 лв.

В официално съобщение от Министерството на образованието и науката заявиха, че не делят децата на бедни и богати. А целта е образованието да дава равен шанс за успех на всички малчугани. Темата обаче предизвика вълна от реакции в социалните мрежи, повечето от които негативни:

"Сарказмът е оправдан. Ако една държава не може да осигури равен достъп до знание - до образование на малцината деца, които все още има, значи нещо на много основно ниво в държавата не е наред. Аз не бих възразил на решение, при което родителите доброволно да купуват учебници на децата си, а тези, които преценят, че са затруднени - да поискат безплатни учебници. Имуществените разделения сред родителите са факт. Но в класната стая разделения между децата не може да има - това е недопустима несправедливост, натрапвана на детското съзнание от най-ранна възраст."

Това е коментарът на Огнян Минчев.

На по-различно мнение е Любомир Аламанов:

"Учудващо е как изведнъж хората поискаха всички деца да са еднакви. Нали бягахме от "уравниловката"? Залповете на "Аврора" още кънтят, а? Имате ИЗБОР!

Ами ако МОН реши да направи промяна и да се учи с таблети и лаптопи? Пак ли ще има недоволни, защото едни ще са с последен писък на технологията, а други с по-стар модел? И ще се иска да се спре реформата и всички да си учат по хартиени учебници, за да няма разлика? Става дума за ИЗБОР."

 

Депутатът от БСП Алескандър Симов пък смята, че България минава в режим на две скорости:

"Страхувахме се от Европа на две скорости, а ето, че реално България мина в този режим. България на две скорости. Учебници за бедни и богати. Социална сегрегация в действие. Преходът най-накрая приключи - богатите си направиха отделна държава, която вече си има отделни учебници... Всички останали са във втората скорост. Трябва да се радваме, че още някой не е предложил да разстрелват лузърите на място, нооооо нека да не губим вяра в дълбините на колективната душа на първата скорост...:("