Стотици хиляди потребители на Twitter четат кремълска пропаганда, разпространявана от предполагаем руски трол, който се представя за привърженик на Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP), съобщава британският вестник „Таймс“.

Анализ на туитовете на профил Дейвид Джоунс (@DavidJo52951945) подсказва, че те са публикувани като част от дезинформационна кампания.

Профилът е изградил общност от над 100 хиляди последователи, сред които видни представители на десницата във Великобритания. Постовете често са ретуитвани от представители на UKIP, които също имат хиляди последователи. От 2013 година насам този профил е разпространил 130 хиляди туита срещу ЕС, срещу мигрантите, в подкрепа на „Брекзит“ и т.н.

Статистически анализ показва, че почти всички туитове са публикувани между 5 ч. сутринта и 5 ч. следобед британско време, което е от 8 до 20 часа московско време. Работещите в прочутата „фабрика за тролове“ в Санкт Петербург е известно, че се трудят на 12-часови смени.

В ключови моменти профилът публикува опорните точки на Кремъл – като например посяване на съмнение за руското участие в свалянето на полет MH17 над Източна Украйна през 2014 г., както и обръщането срещу Турция, след като Анкара свали руския изтребител през 2015 г.

Киър Гайлс от „Чатъм хаус“ твърди, че профилът е „най-висока класа тролска дейност“. Бен Нимо от дигиталната лаборатория на Атлантическия съвет казва: „Не сме виждали досега профил, който се използва с такъв замах във Великобритания.“

При запитване от „Таймс“ самият профил твърди, че живее в Саутхамптън или на остров Уайт, отрича всякаква връзка с Русия. Определил е обвиненията като напълно измислени и „изцяло клеветнически“, но е отказал няколкото призива да покаже по някакъв начин, че се намира във Великобритания.

„Подставеното лице на Кремъл“

По време на уикенда Дейвид Джоунс туитва за чудесното време. Но не личи да е напускал дома си, за да се порадва на чудесното време. Вместо това той прекара почивните дни по същия начин, по който прекарва всички останали – да туитва за политика.

Неговите туитове най-често се състоят от линк към статия в британски вестник и негов коментар по въпроса. Ретуитовете му са стотици, включително и от политици от десницата.

След като американски изследователи проучват със софтуер всичките му тиутове, откриват няколко закономерности. Всички публикации са в рамките на работното време по московско време, броят на туитовете е толкова голям, че изисква отдаване на пълно работно време или пък работа от няколко души на смени. През 2014 г. има увеличение на туитовете за Украйна и Крим. Профилът освен това е обвъзран – чрез взаимно следване, с мрежа от много други профили, които популяризират хаштагове с дневния ред на Кремъл.

Избраното име – английско малко име, следвано от цифри – подсказва, че създателят на профила е бързал и е приел предложената от Twitter комбинация.

За разлика от хилядите ботове, чиято роля е само да усилват посланията, този профил има за цел да променя позициите на известни политици от британското дясно, с които е влязъл в контакт. Дейвид Джоунс и някои политици често се цитират един друг.

Според Киър Гайлс високото ниво на английския език и използваните сравнително сложни аргументи правят този профил „един от най-изпипаните“ прокремълски профили в мрежата.

Вчера човекът, който пише от този профил, обяви обвиненията за „скалъпени“ и добави: „Изобщо не съм прокремълски, аз съм просто привърженик на „Брекзит“.

Той отказа да разкрие повече за себе си или да потвърди местонахождението си. Снощи той направи профила си частен и вече само одобрени от него потребители могат да четат туитовете му.