Какво е направило правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" за първите си три месеца? Поне десет неща, похвали се вицепремиерът Валери Симеонов в ефира на бТВ тази сутрин - но му бе останало време да изброи само пет.

"Доходите - вдигнахме пенсиите. И нещо, на което не обръщат внимание - вече трета година удържаме цената на тока без промяна", посочи той като първо постижение. 

Пенсиите ще се качват на два етапа с малко над 11%.

"Административната тежест - ще облекчим бизнеса и хората", бе следващата точка в списъка.

Водещият Антон Хекимян отбеляза, че Симеонов описва основно политики на ГЕРБ.

Третото постижение според вицепремиера е механизмът за съвместна работа на институциите за задържане на деца в училище. Той бил "брилянтен", вече имало създадени местни щабове за работата му.

"Досега държавата не знаеше колко деца не ходят на училище и детска градина, това са 20 000. Ще ви кажа как ще ги върнем - със силата на закоността, на институциите и държавата. Ще ги върнем. Ако не, те ще бъдат отнети, ще бъдат отгледани и образовани от държавата", обясни Симеонов.

Вицепремиерът обърна внимание и на успехите в сигурността - според него оградата по границата и неуморната работа на граничните полицаи и военни са спрели бежанския поток. А не толкова фактът, че Турция ги задържа от другата страна на границата. Оградата била построена и евтино - едва 170 млн. лева.

Хекимян попита кога хората ще получат обещаните полицаи във всяко населено място.

"Има 1000 назначени нови полицаи за последните три месеца. Къде са те? На терен. Там, където криминогенната карта изисква да има присъствие на полицаи. В циганските гета например - при мургавите събратя", обобщи Симеонов.

Симеонов отбеляза, че ще се обсъжда въпросът за вдигане на заплатите на полицаите и военните, но всичко трябва да става поетапно. И подчерта, че вътрешният министър Валентин Радев е разрешил проблема с униформите.

Следващото постижение е в туризма - очертават се 250 млн. лв приходи повече и три месеца не е имало инфекции по морето. Естествено като свое постижение той посочи намаляването на шума по морето. 

"Правосъдието - готов е закон за борба с корупцията, и то реален. Усилена работа на прокуратурата, и то реална - вижда се вече", изброи още Симеонов.

Не стана ясно коя точно работа на прокуратурата смята за усилена и реална и каква е разликата между преди и сега, откакто е на власт това правителство.

Накрая похвали и външната политика на премиера Бойко Борисов:

"Едва ли сте чули да го хваля често, но сега ще направя изключение. По отношение на външната политика - триумфът на Бойко Борисов. И по отношение на Турция, Македония, Русия и Западна Европа. Един перфектен балансьор, много се усъвършенства този човек."

Симеонов се похвали и за "спасени" 250 млн. евро в дело с EVN от времето на кабинета "Орешарски", което държавата е спечелила. 

А опозицията в лицето на БСП в същото време според него е играла ролята на "лъжливото овчарче, не, лъжливата овчарка".

"Измисляне на катастрофални новини, ужасии, плашене, но накрая знаете ли каква е истината - лъжливи овчарчета не трябва да вардят овцете, защото те само въртят чевермета по цял ден и само чевермета ги интересуват."