Следващата цел ще е остров Гуам, заявил комунистическият диктатор Ким Чен Ун на съвещание с военни, на което е бил анализиран вчерашният опит с балистична ракета, прелетяла над Япония, съобщи Си Ен Ен.

Ким III е бил много доволен от тестовете и определил ракетното изпитание като първа стъпка към подготовката на военна операция на Корейската народна армия в Тихия океан и прелюдия към възпирането на Гуам, назован от него "предна база за инвазия" на САЩ, предаде Би Би Си. Както е известно, на острова има голяма ВВС база на Щатите.

Северна Корея потвърди, че е изстреляла балистична ракета със среден обсег "Хвасон-12" към Япония. Вождът Ким Чен Ун лично е присъствал на изстрелването. Той предупредил, че ще има още много изпитания на балистични ракети, като Тихият океан ще е целта им.

Балистичната ракета била пусната точно на 29 август, за да се отбележи 107-ата годишнина от договора от 1910 г. между Япония и Корея, по силата на който Токио колонизира Корейския полуостров, уточнява КЦТА, държавната агенция на Северна Корея.

Пхенян заплаши по-рано този месец да изстреля четири ракети "Хвасон-12" към морето близо до американската тихоокеанска територия Гуам. Ким дори разгледа и одобри планове за нападението.

Преди това президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще стовари "огън и ярост" върху Северна Корея, ако опитите с балистични ракети и ядрени бомби не бъдат преустановени. 

Пускането на ракетата над Япония бе най-голямото предизвикателство срещу Тръмп. То бе определено от японския премиер Шиндзо Абе и като "най-страшната и опасна заплаха" срещу неговата страна от всички досега. Вчера американският президент не отправи нови заплахи към Ким, а се задоволи да коментира само, че "всички възможности за отговор на провокациите са отворени и са на масата".

Съветът за сигурност на ООН се събра снощи, за да обсъди новото ракетно изпитание. САЩ предложиха да се приеме изявление, в което се осъждат действията на Пхенян, които се разглеждат като заплаха към друга страна членка на ООН. В проекта на изявлението Пхенян е призован незабавно да преустанови тези дейности. В него обаче няма заплаха за нови санкции на Съвета за сигурност. Според американски представител, пожелал анонимност, Вашингтон не планира също така да призове Съвета за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, предаде Ройтерс.

След заседанието в изявление, одобрено от всички 15 членове на Съвета за сигурност, действията на Северна Корея най-категорично са осъдени. Съветът призовава всички страни членки на ООН да спазват стриктно и изцяло резолюциите на организацията, в това число и тези, налагащи икономически санкии на Северна Корея. В изявлението се подчертава, че е от жизненоважно значение Пхенян да преприеме незабавни, конкретни действия, за да намали напрежението.

В телефонен разговор на американския държавен секретар Рекс Тилърсън с външните министри на Япония и Южна Корея ракетното изпитание на Пхенян бе наречено "обостряне на прокацията", предаде БТА. Това изпитание показва каква опасна заплаха е Северна Корея за САЩ, Япония и Република Корея и за другите страни по света, смятат тримата дипломати. Тилърсън отново е уверил колегите си, че САЩ продължават да се придържат към ангажимента за защита на Япония и Република Корея.