Всички възможности за реакция са отворени, заяви американският президент Доналд Тръмп, след като Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над Япония тази сутрин.

"Заплашителните и дестабилизиращи действия само увеличават изолацията на севернокорейския режим сред държавите в региона и света", се казва в изявлението на Белия дом. - "Всички възможности са отворени".

"Светът чу последното послание на Северна Корея високо и ясно: този режим показа презрението си към съседите си, към всички членове на Организацията на обединените нации и към минималните стандарти за приемливо международно поведение."

Ракетата на тоталитарния комунистически рижим се е разпаднала на три части в Тихия океан, на 1180 км източно от нос Еримо на остров Хокайдо, каза на извънредна пресконференция генералният секретар на японския кабинет Йосихиде Суга. Не е регистрирано падане на обекти на територията на Япония. 

Южнокорейските власти отбелязват, че ракетата е прелетяла около 2700 км, а траекторията на полета й е достигнала височина 550 км.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че това е „безпрецедентно и много опасно“, както и, че е „възмутителен акт“, който „сериозно застрашава мира и сигурността в региона“. 

По време на 40-минутен разговор с Доналд Тръмп двамата се съгласиха да „увеличат натиска над Пхенян и да дадат всичко от себе си, за да убедят международната общност да направи същото“. 

"Двамата лидери се съгласиха, че Северна Корея представлява все по-голяма пряка заплаха за САЩ, Япония и Южна Корея, както и за всички страни по света", се казва в американското изявление.

Токио ще поиска извънредно съвещание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с поредната изстреляна от Северна Корея ракета, обяви още Шиндзо Абе.

Няколко часа след изстрелването на балистичната ракета Южна Корея направи демонстративни маневри със симулация на ликвидирането на убежища на диктатора Ким Чен Ун и най-висшето ръководство на комунистическата тоталитарна държава, предаде Си Ен Ен.