Не можеш да плащаш на български и румънски цени, а да искаш немски социални осигуровки. Това бе един от коментарите от страна на ръководството на БСП по повод посещението на френския президент Еманюел Макрон и неговата инициатива за промени в т.нар. Директива за командироване на работници.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че предложенията от френската страна крият рискове и нарушават принципа на свободно движение на хора, стоки и капитали. Тя изтъкна, че може да се ограничи времето, за което един български работник може да стои в друга държава. 

"Едно от предложенията е на всеки 3 седмици да се връща в страната на изпращане. Притесняваме се за равните права на гражданите", заяви Нинова.

И допълни:

"Кога търговските вериги в България ще плащат на една продавачка минималната ставка в тяхната страна? Кога големите корпорации ще плащат в България данъците, които изнасят оттук. Ако това стане факт - ние ще наливаме пари в осигурителните системи на други държави членки. Това не е антиевропейско говорене. Пак някой ще се хлъзне по темата "БСП са антиевропейци". Не, не сме. Не трябва да се привнасят политики, които задълбочават разделението."

От БСП ще подготвят парламентарни въпроси към различни министри по тази тема.

Евродепутатът Петър Курумбашев пък заяви, че трябва да се обърне внимание не само на социалния дъмпинг, но и на корпоративния.

"Не можеш да плащаш на български и румънски цени, а да искаш немски социални осигуровки", заяви Курумбашев.

И допълни, че по темата е имало няколко гласувания в Европарламента, при които евродепутатите са гласували по национален, а не по партиен признак. Френски евродепутат дори предложил камионите да се движат предимно в държавите, в които са регистрирани.

Нинова коментира и промените в Закона за публичните финанси, подготвени от правителството. С тях се предлага общини, които не са си изпълнили приходната част на бюджета, да не могат да трупат нови задължения и да теглят кредити. Нинова изтъкна, че политиката на ГЕРБ в това отношение е сгрешена от години, защото правителството прехвърля задължения на общините, но не им увеличава бюджета.

"Борисов каза, че БСП и ДПС си управляват заедно, а на него искат да му пришият Пеевски. Само с едно постановление на МС  разпределя 20 089 000 лв. на 31 общини на ДПС. Други 10 039 000 лв. - на 14 общини на ГЕРБ. А  на две общини на БСП - 1 340 000 лв.  Проявява ли се диференциран подход? Това е начин да си купиш и манипулираш местни избори."

Това каза още Нинова.