Националнният отбор по волейбол срази Словения с 3:0 гейма (25:22, 28:26, 25:17) в третия си мач от предварителната група на европейското първенство в Полша и се класира за следващата елиминационна фаза.

Преди два дни нашите биха с 3:0 Испания, а в първата си среща паднаха чисто от Русия. Така тимът ни зае второто място - след Сборная. 

Днес отборът на Пламен Константинов имаше затруднения само във втория гейм, който беше равностоен и продължи най-дълго. В първия и третия личеше кой е по-класният състав.

Селекционерът заложи на следния стартов състав: Георги Братоев, Цветан Соколов, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Николай Николов, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров-либеро.

Почти сигурно на осминафиналите "лъвовете" ще срещнат Финландия, а при успех най-вероятен съперник е един от фаворитите за титлата Сърбия.

Срещу Словения, финалист от Евро 2015, първата част вървеше точка за точка и със смяна на водачеството до средата на гейма, когато нашите задържаха аванс от 2-3 точки. Нататък те дръпнаха и с повече, за да доведат нещата до 23:18. 

Тук словенците решиха да не се дадат лесно и отвърнаха. Все пак при 24:22 Цветан Соколов имаше тежката дума за решителна атака и той не сбърка - 25:22.

Вторият гейм приличаше на първия, в тази разлика, че играта бе равностойна до самия драматичен край. Българите изтърваха два мачбола, а такъв имаха и словенците при 26:25. Последва нов обрат и финален блок един от най-добрите блокировачи в света Николай Николов за крайното 28:26.

В третия гейм "трикольорите" рано изковаха аванс и не го изпуснаха до края, като успяха да съхранят и сили - 25:17.

Цветан Соколов е най-резултатен за България с 21 точки, следван от Николай Николов и Николай Пенчев с по 10.