Много от мъжете в руската местна и държавна власт имат далеч по-богати жени. Това разкрива нова класация на най-богатите съпруги на политици на руското издание на "Форбс". Тя е на базата на подадените от тях декларации за 2016 г.

През тази година изданието представи свой рейтинг за най-богатите във властта. От Forbes Women пък са обърнали внимание на друг феномен - множеството съпруги на властимащи, които притежават солидни компании. Често прехвърлени от мъжете им.

Първа в списъка е Гулсина Минниханова, съпруга на президента на Татарстан. Тя е съсобственик на компания "Лучано", която държи спа комплекс, хотел, фитнес клуб и ресторант. Жената е декларирала 2,35 млрд. руски рубли - или 33,6 милиона евро. И тя, и деветгодишният им син притежават къщи, земи и апартаменти освен декларираните пари. Съпругът й получава 7,5 млн. рубли, или 107 хил. евро годишно.

Раиса Бредний е заработила 27,5 млн. евро, съпругът й - 12,9 милиона. Всъщност и двамата работят за групата от компании "Титан", тя е управляващ директор, той е ръководител на групата, която се занимава с търговия, туризъм, услуги и транспорт. Вадим, както се казва съпругът, освен това е съветник в градския съвет на Улан Уде.

Олга Богомаз, съсобственик на земеделската компания със същото име, производител на картофи, е декларирала 12,3 млн. евро, а губернаторът на Брянската област и неин съпруг - едва 51 хил. евро.

Екатерина Игнатова е изкарала 12,1 милиона от своите 14% акции в търговската банка МФК. Съпругът й Сергей Чемезов пък е генерален директор на държавната фирма за високотехнологична продукция "Ростех". В нея работят 475 хил. души. Той е изработил "само" 3 млн. евро.

Елена Некрасова, съпруга на депутат от Думата, е съсобственик на компания, част от петербургския строителен холдинг "Лидер груп". Доходите й възлизат на 9,2 млн. евро. Съпругът й получава 70 хил. евро.

Не е известно името на съпругата на Григорий Чуйко, депутат в местния парламент на Воронежската област. Но тя е заработила 7,6 млн. евро за 2016 г., а съпругът й - едва 8500 евро.

Анонимна е и съпругата на депутат от Бренския градски съвет Алексей Исаев. Той е обявил 167 хил. евро, а тя - 3,8 млн. евро. Депутатът от друг местен парламент - Анатолий Жданов, е с 45 хил. евро, неизвестната му съпруга - с 3,2 милиона. Людмила Боробьова, собственик на група "Гранд ленд", която се занимава с недвижими имоти, е изкарала също 3,2 милиона, съпругът й, член на Федеративния съвет, 77 хиляди. Последна е съпругата на депутата от Думата Сергей Петров - тя е акционер в компанията "СВП груп" с 3,1 млн. евро. Съпругът й е изкарал приличните 682 хиляди.