Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Уникална библиотека се появи на входа на Морската градина във Варна този уикенд.

Странната конструкция с логичното име "Рапана" е по дизайн на Юзджан Тургаев, Боян Симеонов и Ибрим Асанов. 

Идеята им е уличната библиотека да бъде със свободен достъп, без персонал, пазачи, библиотекари, а самата градина да е зоната за четене.

"Искаме да направим градската среда във Варна с една идея по-яка, да превърнем една идея за библиотека в произведение на изкуството и да провокираме още повече хора да четат. Нищо повече от това", коментира Симеонов пред varna24.bg.

В библиотеката има 900 книги, инициаторите на проекта ще започнат и дарителска кампания за набиране на още. На въпрос дали не се страхуват от вандалщини или кражби, Симеонов отговаря така:

"Надявам се хората да припознаят мястото като свое, защото е реално за тях. А ако някой си открадне книга... здраве да е, даже има нещо поетично в това. По-добре хората да крадат книги, отколкото други неща."

Проектът е основно финансиран от фонд "Култура" към община Варна с 15 000 лв., но изпълнението му е струвало повече, твърдят авторите. След края на летния сезон ще се търси място на закрито, където инициативата да продължи.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.