14-годишно момче беше арестувано, защото е танцувало на стария хит "Макарена" насред оживена улица в Саудитска Арабия. Тийнейджърът се прочу, след като клип с неговото "изпълнение" беше публикуван в туитър. Това е станало миналата година, но едва наскоро той беше задържан за "неподходящо поведение на обществено място". Все пак по-късно беше освободен.

 

 

Това обаче не е единствената странна причина, заради която може да ви арестуват в Саудитска Арабия.

Ето още пет неща, които да избягвате да правите, ако сте в близкоизточното кралство. Припомня ги Би Би Си.

1. Дабвате

Detail from an anti-dabbing infographic from Saudi Arabian National Commission for Combating Drugs

В началото на месеца саудитският певец, актьор и тв водещ Абдуллах ал Шахани беше арестуван заради дабване по време на концерт.

 

 

Хип-хоп танцът е забранен в страната, защото според властите той прави отправки към вземането на наркотици. Плакат, публикуван от саудитските власти, предупреждава хората "за опасността от това движение за младежта и обществото".

2. Да се занимавате с магии и вещерство

Саудитец беше екзекутиран през 2012 г. по обвинения в "магьосничество". Липсваха подробности за какво точно, но той призна и за изневяра - друго криминално престъпление в петролното кралство. Има данни, че поне още двама души са били екзекутирани за вещерство през 2011 г.

3. Да произвеждате вино

Алкохолът е забранен в Саудитска Арабия. През 2015 г. 74-годишен британец беше хвърлен в затвора за една година, защото притежавал домашно приготвено вино. Семейството му се притесняваше и че ще бъде осъден на 360 удара с камшик, но той все пак беше освободен и се върна във Великобритания след кампания в социалните мрежи. 

4. Да карате кола, ако сте жена

Властите се притесняват да позволят на жените да шофират, защото това можело да ги окуражи да напускат домовете си "по-често, отколкото е нужно". Засега жените могат да шофират - или в пустинята, или вътре в частни имоти, а иначе семействата често трябва да наемат частни шофьори, за да има кой да ги вози, когато излизат. Много жени бяха осъдени на удари с камшик, след като организираха протест с шофиране, за да дадат гласност на дискриминацията.

5. Да внесете бонбони с ликьор в страната

Филипинец беше осъден на затвор и 75 удара с камшик за внасянето на два шоколода, в които имало пълнеж с ликьор, в Саудитска Арабия. Той твърдеше, че ги купил по време на спиране на самолета и не разбрал, че в тях има алкохол.