Пет години завор получи директорът на технологичния гигант "Самсунг" Лий Джей Йонг, съобщава Ройтерс. Прокуратурата на Южна Корея поиска 12-годишна присъда за ролята му в корупционния скандал, заради който беше свалена президентката Пак Гън Хе.

Лий е обвинен, че е дал или е планирал да даде общо 38,5 милиона долара на близка приятелка на Пак в замяна на подкрепа от президентката за сливането на две дъщерни компании на "Самсунг". Той е обвинен и в незаконно присвовяване, защото парите за подкупа идват от компанията.

Йонг практически е в ареста от февруари, но отрича обвиненията.

Според прокуратурата подкрепата на президента и кабинета са необходими за преструктурирането на "Самсунг", което би помогнало за укрепване на позициите на Лий, който изпълнява длъжността президент на компанията, докато баща му Лий Кън Хе, който формално все още е директор, е в болница.

Един от Адвокатите на Лий, заяви, че ще обжалва присъдата:

"Присъдата е неприемлива", заяви Сонг и добави, че невинността на клиента му ще бъде потвърдена от висшестоящата съдебна инстанция.

Участието на технологичния гигант в корупционния скандал, който предизвика отстраняването на президентката на Южна Корея, срещу която също се води дело, представлява удар по репутацията му.

Корупцията в такъв мащаб не е изключение в Южна Корея, но петгодишната присъда на Лий е една от най-големите, които някога е получавал крупен местен бизнесмен. Бащата на Лий, който в момента е в болница, но формално е директор на "Самсунг", е съден по подобни обвинения, но е оправдан, а дядо му - основал технологичния гигант, е въвлечен в подобни схеми, но не е осъден.

Стотици привърженици на отстранената Пак Гън Хе протестираха пред съда в Сеул и поискаха оправдателна присъда за дирекора на "Самсунг".

Пак беше отстранена от поста си през март. Много нейни симпатизанти се засъпиха за Лий, защото смятат, че присъдата му почти със сигурност значи такава и за бившата президентка.

"Делата на бившия президент Пак Гън Хе и шефа на "Самсунг" Лий Джей Йонг вървят ръка за ръка", коментира един от протестиращите, цитиран от Ройтерс.

Пак е първият отстранен демократично избран президент на Северна Корея.

Стотици протестираха в подкрепа на директора на "Самсунг". Снимка ЕПА/БГНЕС