Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Футболен клуб “Ботев Пловдив” минава на икономичен режим. Евфемизъм, който опитва да скрие тоталния разпад, който наляга отбора в последните седмици след като БНБ затвори банката на президента на клуба Цветан Василев. Отборът вече беше напуснат от старши треньора Любослав Пенев и повечето от скъпоплатените футболисти.

Гледайки “Ботев”, вероятно трябва да се сещаме за цялата държава и по-точно, това, което ще открием, след като създаденото и подкрепено от същия този Цветан Василев правителство, слезе официално от власт в края на месеца. Защото през последната година държавата беше ръководена по почти същия начин, по който и този клуб, който в момента е на ръба на оцеляването.

За пореден път в историята се доказа, че нищо не може да се управлява по правила, в които няма логика, че преливането на едни пари от едно място в друго не създава растеж и богатства. Дори и в най-малката икономическа клетка, трябва да има някакъв модел – да се знае как наливането на едни пари води до повече и най-вече, кой ще покрие загубите, ако рискът е твърде голям.

За “Ботев” това означаваше някой да попита кой плаща строителството на нов стадион, привличането на най-скъпите футболисти на Балканите и едни от най-добрите треньори. Въпросът е, че никой не попита, защото всички се радваха на “успешния модел”, на поредния бизнесмен дошъл да “помогне” на спорта.

Истината е, че подобно на долнопробната, инфантилна и популистка игра, в която правителството една година натиска цените на тока, за да е доволно народонаселението, хора като Цветан Василев си играят с футболните илюзии на феновете. Обещават им нови стадиони, успехи в евротурнирите, фабрика за таланти. Докато накрая се окаже, че нито едното няма да се случи, а все някой ще плати сметката. И естествено това сме всички ние.

В случая с “Ботев” сметката ще я плати държавата, която ще спасява КТБ, а общината в Пловдив вероятно сама ще трябва да възстанови стадиона, разрушен след грандоманската идея да се строи нов. Вероятно, по подобен начин, следващото служебно правителство ще се окаже пред ситуация, в която ще се чуди как да плати подхранването на по-големи илюзии, (този път социални) и по-грандомански проекти (този път енергийни). И тях - за да не забравяме – също няма кой, освен нас, да ги плати. 

Последната една година в “Ботев” и в правителството доказва и нещо друго. Така нареченият отговорен национален капитал, силно поддържана от г-н Василев фикция, просто трябва да го разбере. Независимо колко скъпа обществена подкрепа си купуваш – било чрез медии, второкачествени актьори в тв студия или футболни клубове, с това не можеш да промениш същността нещата. Ако строиш финансова пирамида, тя остава такава, ако управляваш зле, резултатите остават лоши. Единственото, което постигаш е, че просто печелиш време, но краят е неизбежен.

Институциите ни – било то общини, правителства или футболни клубове, също трябва да се замислят. Колко евтино и лесно можем да подаряваме за частно ползване малкото, което е останало общо – малкото останал натрупан обществен капитал, малкото останала идентичност и изчезващият обществен интерес?

Не е ли проблем, че Цветан Василев получи толкова лековерно не само стария стадион на отбора, но и неговата емблема, история и гордостта на привържениците му? Същото естествено важи и за “спасителите” на “Левски”, ЦСКА, и за тези в бели ризи, ново произведени евродепутати.

За нас като общество обаче остава най-важният въпрос: защо след толкова много години опит с такива помагачи продължаваме да им вярваме. Докога кухи обещания за минимални заплати от по 1000 евро, ниска цена на тока, таблети за всеки ученик, нов стадион или евроуспехи ще палят мечтите и надеждите ни.

Докога отговорни бизнесмени и бивши журналисти ще се качват на главите ни, повдигани от нас самите.

*текстът е написан специално за Клуб Z. Даниел Стефанов е политолог, специалист по изборни системи и наблюдател на избори в различни точки на света. Работил е в Министерството на външните работи.

Ключови думи

Коментари

с

журналисти-терористи

Kozzz

Aман от платени журналисти......

една дребна забележка - Цветан Василев не получи емблемата!

Инкьов

Истината боли, нали, жълти педерази! На ви сега един държавни пари - но в гъза!

Тодор Кирилов

Тъжно е да се гледа до какво падение стигат по-простоватите хорица в България за малко подарена радост. Косата ми се изправи, когато слушах малко под 2000 човека да скандират името на този престъпник, срещу когото моите приятели протестираха цяла година! От много време не живея в Пловдив. Чувам че все повече хора бягат в чужбина, а Пловдив се пълни с хора от околните села и по-малките градове. Явно качеството на образованието отразява пагубно върху по-ниските прослойки на обществото.

аз

Доста се е потрудил този набеден журналист,за да извърти така фактите. Сега се очаква феновете на Ботев ,да си посипят главата с пепел ,заради това, че са позволили стария поруте стадион ,останал от живково време ,да бъде съборен и на негово място -да бъде построен един нов и модерен стадион.И след като всички бяха свидетели,как една читава банка беше съборена насила и то чрез прокуратурата. Но читателя трябва да повярва ,че има нещо гнило в тая банка,вместо да се разнищи въпросът-на кого е угодно това и защо прокуратурата не се самосезира..А що се отнася до завършването на стадиона..какво пък -нека един път и държавата /или общината /да направи нещо за гражданите си..не да чака Годо(оня дето всички чакат,а той все не идва),в ролята на благодетел и спонсор.

Евродепутат с голем патлак

казват, че колективната интелигентност надминава и най-големия индивидуален ум. В България сме изключението от това правило. Заедно (както на маса, така и в управлението) можем само да се освиним от плюскане на кифтета или от наивната вяра, че някой ще ни ги даде в устата и после няма да ривием (макар често да сме проплаквали от пирамиди и престъпни политици). Но често в устата получаваме не кифтета, а съвсем различно нещо и наивната вяра ни бърка не само в джоба и в здравето, но все повече и в заднишния седалищен гъз! А на някои това им доставя удоволствие...

bultras

към политолога-тъпак, ти бил ли си на стад. "Ботев"? По смотаняшката ти логика трябваше да се чака да се срути сам и да стане някакъв инцидент ли? Относно фабриката за таланти -отиди в Коматево и виж какво е изградено. Не използвайте клуба ни,за да разчиствате полит. сметки,долни драскачи. А на такива,чиито приятели били протестирали - твоето мнение ще ми го премести в съседния крачол Най ви обичам чуждестранните анализатори и акънлии -много морални ,ама за по-лесно изоставили страната ни. Аз също съм бил по протести цяло лято,но не го изтъквам постоянно. И нямам намерение да се чувствам гузен затова,че олигархът Василев инвестира пари в спорта, сл.като никой др. не го прави. Моралници, защо не проверите колко спортни съоръжения са направени в Пловдив последните 20 г?Поинтересувайте се за Колодрума и как държавата не иска да отпусне 20 млн на фона на стотиците, дадени за недоразумението Армеец.

Даниел Стефанов

Ще отмина квалификациите. Аз съм застанал тук с името си, а ти с псевдоним. Тук не става въобще, дали трябва да се строят нови стадиони и съоръжения. Става въпрос, че клубът ви е използван и то по такъв начин, че има риск след няколко месеца той да не съществува.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.