Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийски градски съд остави без разглеждане жалбата, подадена от адвокат на обвиняемата Радосвета Василева, срещу прокурорско постановление за задържането ѝ под стража за 72 часа, съобщиха от съда. 72-часовото прокурорско задържане е един от любимите инструменти на обвинителите, който не подлежи на контрол от орган, неподчинен на Сотир Цацаров.

"Запознавайки се с наличните по делото материали, съдия Атанас Н. Атанасов, председател на 21-и състав, прие, че жалбата е процесуално недопустима. Тя е преждевременно подадена и разглеждането й се явява безпредметно. Това е и причината съдът да се произнесе в разпоредително, а не в открито съдебно заседание с участието на страните", поясняват от градския съд.

„Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба. Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано", пише в разпореждането.

Съдия Атанасов посочва, че има предвиден ред за обжалване на прокурорските постановления пред по-горестояща прокуратура. Тоест няма пречка дори и към настоящия момент, когато лицето все още не е задържано фактически, да се обжалва съответното постановление на прокуратурата за задържане пред по-горестоящата такава, като по-този начин се гарантират правата на лицето, пише още в разпореждането.

То подлежи на обжалване и/или протест в 7 дневен срок.

Само преди дни от писмо на съпругата на Цветан Василев - Антоанета до президента Румен Радев се разбра, че и Радосвета е обявена за издирване с Европейска заповед за арест без съдебно постановление при отсъствие на цялото семейство от страната. То повтаря схемата, по която и баща й стана "клиент" на Интерпол в първите дни след краха на КТБ - на базата на едно прокурорско разпореждане за 72 часа.

Спорът може ли да съществува поркурорска репресия - като например прословутото задържане за 72 ч., която да води до много тежки последици (като например да те пуснат за издирване по цял свят, б.р.), но да не подлежи на съдебен контрол, се води отдавна. Според НПК то би трябвало да е способ на прокуратурата единствено да осигури участието на обвиняемия в процеса, ако са изчерпани всички други възможности.

Радосвета Василева - която има диплома по право от Сорбоната, е обвинена в пране на пари заради 2,6 млн. които получила от баща си като подарък за апартамент.

След писмото на майката Румен Радев безпрецедентно се изказа, че щял да гарантира сигурността на банкера, който е в Белград, ако се завърнел в родината си - неясно в какво процесуално качество и с какъв ресурс.

Коментари

цв. в. - магнитски's picture
цв. в. - магнитски
арбоклозет

Хм...

" е един от любимите инструменти на обвинителите, който не подлежи на контрол от орган, неподчинен на Сотир Цацаров." Напротив, самата статия опровергава това - СГС е подложил на контрол инструмента и е приел, че е уместен. "обвинена е в пране на пари заради 2,6 млн." Сериозно обвинение, особено като се има предвид, че бащата на обвиняемата сам признава, че е действал в нарушение на банковите регулации и че тя е била съвсем наясно какъв произход имат парите. "която има диплома по право от Сорбоната," И която е била отговорен служител в "Бромак", фирмата, с която Цв. В. източи КТБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.