Нападателят от Финландия, който вчера уби двама души и ради още 8, намушквайки ги с нож в пешеходната зона на град Турку, е 18-годишен мароканец. Той е пребивавал в страната от 2016 г и е бил в процедура по получаване на убежище като бежанец.

Това съобщи официално финландската полиция, цитирана от Ройтерс.

Атаката стана докато Европа още бе в шок от атентатите в Испания. Нападателят от Финландия бе прострелян от полицаи и арестуван веднага след атаката, но до момента не се споменаваше нищо за самоличността му. Името му все още не е съобщено. Той е в болница, защото се лекува от прострелната рана в крака. 

Властите в северната европейска страна вече потвърждават, че разследват версия "терористичен акт" за нападението. През нощта са извършени обиск в апартамент и няколко ареста.

"Нападението бе разследвано като убийство първоначално, но през нощта в хода на следствието се получиха  данни, които показват, че става дума за терористични действия", се казва в изявление на полицията. 

И двама убити в атаката с нож са финландски граждани, съобщава Би Би Си. Сред ранените има един британски, шведски и един италиански гражданн, казват още от полицията. 

Според непотвърдена информация цели на нападателя са били предимно жени като 6 от 8 пострадали са от нежния пол.