"Надяваме се, че утре ще успеем да отворим офертите за тол системата", заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по БНТ.

Вчера той обяви, че ще бъде създадена държавна компания, която да пресече "опитите за бламиране и саботаране" от страна на частните фирми, които постоянно обжалват обществената поръчка.

Двете процедури обаче - частна и държавна, ще продължат паралелно.

„Ако довършим успешно обществената поръчка, цената ще падне със сигурност, тъй като са заложени до 200 млн. лв. Такива са разчетите, но ако изберем алтернативния вариант да я въведем през държавна компания, стойността няма да нарасне“, обясни Нанков. 

По думите му към днешна дата шансовете да се продължи и завърши поръчката са немалки, но резервният вариант за държавно предприятие остава в сила.

„Всички законосъобразни процедури по обжалване са на своя финал. Законът дава възможност за жалби на стартирането на процедурата, но на днешния етап те са изчерпани като алтернатива. Насрочили сме отваряне на офертите със създадена комисия утре в АПИ като възложител на обществената поръчка. Одобрили сме всички кандидати, подали оферти“, отбеляза министър Нанков. 

 

„Надяваме се, че ще успеем. Генерирахме 6 оферти, процедурата беше по обжалване на този етап заради краткия според някои кандидати срок и в момента сме на третия етап – отваряне на офертите“, допълни той.