Френската прокуратура започна антитерористично разследване след инцидента на Айфеловата кула, предаде Ройтерс, като се позова на съдебен източник.

Късно снощи мъж с нож се опита със сила да влезе в емблематичния туристически обект в столицата Париж, викайки "Аллах акбар" ("Аллах е велик!"). Той бе задържан от охраняващите Айфеловата кула, без да окаже съпротива. Инцидентът стана около 23.30 ч. вчера (0.30 ч. днес българско време). 

Първоначално случаят бе разглеждан като криминален. Впоследствие обаче прокуратурата е променила мнението след изявленията, които заподозреният е направил пред полицията и предвид явната му радикализация.

Задържаният мъж е бил облечен във футболен екип на "Париж Сент Жармен". Айфеловата кула е била по това време осветена в цветовете на ПСЖ с надпис, който приветства бразилската звезда Неймар за преминаването му в отбора. Той бил "разоръжен" без никой да пострада.

Източник, близък до разследването, цитиран от "Ройтерс", съобщава, че става въпрос за гражданин на Франция, роден в Мавритания пред 1998 г. Той е бил в психиатрична клиника няколко месеца и е получил разрешение за временен отпуск от 4 до 6 август.

Когато е бил разпитан от полицията, мъжът заявил, че е искал да извърши атака срещу войник и че е в контакт с член на Ислямска държава, който го окуражавал да действа.

Във Франция има извънредно положение от ноември 2015 г.