Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Таксата за издаване на временен български паспорт в чужбина ще бъде намалена с една четвърт, а досегът на гражданите с бюрокрацията – облекчен, съобщи Министерството на външните работи. Промяната е предвидена в проект за постановление на Министерския съвет, който е публикуван за обществено обсъждане. Предложението е на външния министър Екатерина Захариева.

В момента при подаване на заявления в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина се плаща по 1 евро за формуляр-заявление за издаване на документа за самоличност, както и 16 евро от името на МВР. Сега тези такси ще отпаднат и българите в чужбина ще плащат общо по 50 евро, а не по 67.

Проектът за постановление предвижда и намаляване на таксата за издаване на свидетелство за съдимост, когато заявлението е подадено в чужбина зявление – от 20 на 10 евро.

Към настоящия момент заявленията, които постъпват в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, се изпращат по електронен път. Таксите трябва да съответстват на разходите, а те са намалели чувствително", аргументира се Захариева.

Вече бе обявено, че гражданите ще могат да плащат дължимите такси за заверки и легализации в страната освен с марки, и с дебитни и кредитни карти. Предстои инсталирането на ПОС терминали и в дипломатическите и консулски представителства на България в чужбина.

Постановлението предвижда да отпадне възможността да се събират такси чрез Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на Република България за съдействие за издирване в чужбина на физическо лице, защото това е работа на МВР.

„Следва да се отчете фактът, че Министерството на външните работи, чрез своите дипломатически и консулски представителства, на практика не осъществява такава дейност“, обяснява в доклада към проекта Екатерина Захариева.

Целият проект е достъпен тук.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.