От месеци в Германия се води горещ спор – да се забранят или не автомобилите с дизелови двигатели, смятани за най-големите замърсители на въздуха. Автомобилните концерни са категорично против.

По този повод и в търсене на решение как да се намалят вредните емисии днес в Берлин започна среща между производители и висши политици. Тя протича под наслов “Национален форум дизел”.

Според експерти няма да се стигне до изтегляне от движение в Германия на 13 милиона автомобила с дизелови двигатели. По-скоро ще се търси решение в прилагане на съвременни технологии.

Форумът беше инцииран от министърката по околната среда Барбара Хендрикс и колегата й по транспорта Александер Добринд.

В срещата участват шефовете на “Фолксваген”, “Ауди”, “Порше”, BMW, “Даймлер”, “Форд Германия” и “Опел”.

Присъстват и премиерите на федералните провинции, където автомобилните концерни имат заводи – Баден Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Ренания-Пфалц и Заарланд. Поканени са и висши политици от Берлин и Хамбург. В тези градове стойностите на азотен окис във въздуха са най-високи.

Канцлерката Ангела Меркел е в летен отпуск и не участва във форума, но е разпоредила неин представител да я замести.

Производителите на автомобили и редица политици в Германия са на мнение, че дизеловите двигатели трябва да се модернизират, но не и да се забраняват. Става въпрос предимно за нов софтуер, който би спомогнал за 50 на сто намаляване на азотния окис.

На страховете, че модернизиране на дизеловите двигатели и въвеждане на нов софтуер би било във финансова тежест за потребителите, транспортният министър Добринд заяви:

“Това не отговаря на истината, модернизирането ще е за сметка на автомобилната индустрия.” Той уточни, че обсъжданият софтуер ще завиши разходите едва със 100 евро на автомобил.

Вчера от “Форд Германия” обявиха, че са готови да дават “бонус околна среда” – ще заплащат между 2000 и 8000 евро на собственик на автомобил с тази марка и дизелов двигател, ако той доброволно я предаде за скрап. Условието е автомобилът да е бил произведен преди 2006 г. и да се закупи нов модел на “Форд”.