У нас специалистът по математически финанси Насим Талеб е най-популярен с „Черният лебед“ - в него се разказва как слабо вероятните и непредсказуеми събития са белязали модерния свят в икономически план. И не само. 

Той има и един доста по-слабо популярен бестселър (поне в България), озаглавен „Антикрехкост“.

Това е неологизъм на Талеб и който прочете цялата книга, ще види защо е озаглавена така тя. 

Но цялата концепция е синтезирана така - „антикрехкост“ е нещо, което надхвърля понятието „устойчивост“. Тя я заличава, чупи я и я претопява чисто физически.   

Според Талеб винаги налице е следната неизменна триада: „крехкост – устойчивост – антикрехкост“. Тя е построена въз основа на зависимостта от това как се влияе даден човек или структура от шоковете, промените, кризите във външната среда.

Да кажем, че се случва едно (не)предвидено събитие – абсолютно произволно избираме краха на КТБ.  

В една ключова своя глава, озаглавена „Моля, обезглавете ме“, брилянтният финансист най-ярко описва цялата си идея през по-достъпните за възприятие фигури на митологическите герои.

Ето например Дамокъл.  

В гръко-римската версия митът за него е следният: сицилианският тиранин Дионисий II оставя раболепния придворен Дамокъл да се наслаждава на великолепието на разкошен пир.

В един момент обаче прекомерните му ласкателства предизвикват изключително раздразнение и владетелят поставя над главата му висящ меч, завързан на тавана с един-единствен косъм от конска опашка. 

Естествено, косъмът се къса и острието се стоварва върху главата на клетия Дамокъл. 

Следват кървави сцени и „древният еквивалент на линейки“, както се изразява авторът.

Дамокъл е типичен образец за "крехък" герой, който не може да контролира събитията и най-вече техните последствия. 

Този сюжет в настоящето ни разиграва и евродепутатът Николай Бареков. 

В общественото полезрение той е мъртъв, самоубит по-скоро, и това, не без основание, го плаши.

Когато свърши евродепутатството му и брадатите фотосесии от страни като Габон, в които е пратен да „съблюдава демократичния процес“, у нас ще се прибере един политически, журналистически и обществен труп, покрит с плесента на най-зловонната кражба в новата ни история. 

В този смисъл, особена форма на ласкателство е той да споменава и „Клуб Z” като част от приносителите за политическата му кончина. 

Има и друга древна легенда, до която прибягва Талеб, за да обоснове теорията си. Това е гръцка възстановка на древна семитска и египетска легенда.

Всяка сутрин при пукването на зората птицата Феникс се къпе в прохладен извор и пее толкова прекрасно, че самият бог Аполон, запленен от гласа ѝ, спира колесницата си (Слънцето), за да се наслади на песента ѝ.

Птицата е надарена със способността да се регенерира и не може да бъде наранена или пък унищожена. При всеки такъв опит тя възкръсва от собствената си пепел и се връща в първоначалното си състояние. 

За гърците Феникс е символ на триумфа над бедствията. 

А за Талеб това е еманацията на "устойчивостта" - втората колона в уравнението му. Подобни качества тук очевидно може да демонстрира премиерът Бойко Борисов и правителствата му - първото, второто и третото. 

Третата величина в уравнението е нещо отвъд устойчивостта (или както у нас й викаме "стабилност") и ни води до нова митологична метафора: тази за Хидра.

В древногръцките саги тя е змиеподобно създание от чудовищен тип и живее в езерото Лерна с всичките си множество глави. Когато изрежат една - порастват й други две. 

И ето това е въплъщението на антикрехкостта според Талеб  - нещата, които се облагодетелстват от шоковете, използат ги в своя полза, че дори и разцъфват, благодарение на тях.

„Антикрехките“ не просто успяват да устоят на съответните сътресения отвън - те ги преодоляват и успяват някак да ги обърнат в своя полза. Те излизат от ситуацията не просто Феникс, не просто ГЕРБ, а много по-силни. Или по-богати с над 3 млрд. лв.

Законови основания за подобни твърдения никой няма.

Самата прокуратура никога няма и дума да обели, затова ние казваме: Не, Делян Пеевски не е дебел. И не е корпулентен. Той е антикрехък. 

П.П. Днес г-н Пеевски навършва 36 години. Честито! Още само 4 години и ще можем да си го изберем за президент.