По плажа на Синеморец наистина са установени петна от мазут, призна пред Нова тв днес министърката на туризма Николина Ангелкова.

Тези петна са изхвърлени от морето от старо замърсяване извън териториалните води на България, допълни тя.

"Веднага сме дали предписание на концесионера да сложи табела, че плажът към момента е замърсен, и незабавно да го почисти", увери Ангелкова. 

Замърсяването е само в района на устието на река Велека. Останалите райони не са засегнати.

Ангелкова бе попитана може ли Черноморието да стане тихо място за семейни почивки или вече е дискотека.

"Искам да ви уверя, че това е тихо място за семейни почивки. Черно море не е Слънчев бряг. Слънчев бряг е като Ибиса в Испания и о. Миконос в Гърция - място за забавление", смята министърката.

Тя припомни, че в Русия миналата година страната ни е класирана на първо място като семейна дестинация за почивка.

Направена била проверка, след като било оповестено, че шезлонгът на плаж "Нестинарка" струва 36 стотинки, но се оказало, че шалтето към него е многократно повече. Това са фиксирани по договора за концесия цени, обясни Ангелкова. Всички други принадлежности може да се предлагат по усмотрение на концесионера, но само при желание на туриста, а не задължително.

Накрая водещата попита Ангелкова къде ще ходи на море.

"2-3 дена бях на Златни пясъци. Със сигурност ще ида на южното Черноморие. Винаги почивам в България, защото съм убедена, че на место можем да видим какви продукти предлагаме", отговори министърката.