Най-малко 547 деца и юноши от момчешкия хор "Катедралните врабчета" в Регенсбург са били изнасилени в период от 60 години, разкрива Би Би Си.

Медията се позовава на разследващ доклад, изнесен от юриста Улрих Вебер.

Улрих Вебер.

В него са обвинени 49 служители на Католическата църква, които са насилвали физически и психически децата в периода 1945-1990 година.

Жертвите на тормоза описват училищния хор като "затвор, ад и концентрационен лагер", се сочи в документа. Изнасилванията са били извършвани над хористи от първоначалните класове и от гимназията.

В продължение на 30 години шеф на хора е бил Георг Ратцингер, по-големият брат на сегашния папа емеритус (почетния папа) Бенедикт XVI. Георг днес е на 93 години и в доклада се посочва изрично, че той не е знаел за ужасяващите изнасилвания. Нито една от жертвите не е посочила бившия началник на хора като насилник.

Ратцингер е водил хора от 1964 до 1994 година и разказва пред разследващите, че през този период никога не се е случвало да се говори за насилие сред хористите. Никой не се е оплакал. Той се кълне, че никога не е бил някого от хористите или оказвал натиск по друг начин срещу децата.

При разследването е открило, че 500 деца са били физически измъчвани, а 67 сексуално изнасилвани през посочения период от 60 години. Според Вебер обаче насилие е било извършвано над 700 хористи, но поради "културата на мълчанието" фактите трудно се разкривали.

От 49 служители на църквата, обвинени в насилнически действия, 9 са извършителите на сексуални престъпления.

Хористите описват живота си в периода, когато са били ученици, като "най-ужасното време, безнадеждно и характерно с насилие и страх".

А ето какво пише за скандала и Александър Андреев от "Дойче веле":

„Ад”, „затвор”, „концлагер” - с тези драстични определения говорят някогашните хористи за годините, прекарани под покрива на един от най-прочутите момчешки хорове в света.

Александър Пробст, бивш възпитаник на момчешкия хор и автор на книга за преживяното там, разказва пред ДВ за униженията, насилието и побоищата, на които е бил подлаган още в подготвителните класове. Когато като 11-годишен преминал в по-горното равнище, нещата станали още по-лоши. Там един от възпитателите редовно се събирал с малка групичка юноши, с които пиел алкохол и гледал порно. По-късно влизал в момчешката спалня, бъркал под одеялото на Александър и извършвал сексуални действия - повече от сто пъти, разказва Пробст в книгата си.

Александър Пробст.

Юристът Улрих Вебер, който беше натоварен да разследва посегателствата срещу хористи, днес представи доклада си. В него се твърди, че близо 550 деца са били обект на насилие или сексуални посегателства. Вебер обвинява някогашния ръководител на хора Георг Ратцингер, брат на по-сетнешния папа Бенедикт, че си е затварял очите за посегателствата и насилията. Няма обаче сведения, че Ратцингер, който ръководи хора от 1964 до 1994 година, изрично е знаел за сексуалните престъпления.

В рамките на разследванията си, продължили две години, Вебер стига до извода, че близо 500 деца са били подлагани на физическо насилие, а 76 - на сексуална принуда. Юристът допуска, че в „сенчестата зона” навярно има още около 700 жертви. Децата, с които е разговарял юристът, твърдят, че физическото насилие било вездесъщо - и че това били „най-лошите години в живота им, доминирани от страх, насилие и безпомощност”. Особено тежка е била съдбата на най-малките, в подготвителната група. Сексуалните посегателства се движели в диапазона от „милувки до изнасилвания”. Възпитатели и духовници често биели децата до кръв, използвайки пръчки, връзки с ключове или пръстени печати. А когато някое от децата от страх се подмокряло в леглото, възпитателите за назидание го изправяли пред всички останали.

Вебер е идентифицирал 49 извършители, на които може да се търси отговорност. Според юриста техните деяния и по онова време са били наказуеми, но поради изтеклата давност днес вече не могат да бъдат преследвани. Дълги години в църковните среди, близки до момчешкия хор, обвиненията се омаловажаваха с твърдението, че някои от мерките за дисциплиниране на хористите били просто в съответствие с педагогиката, валидна през 60-те години.

Юристът остро критикува тази „култура на премълчаването”, чиято цел била да се опазят реномето и световната слава на момчешкия хор. Той дава и конкретен пример за „извратената система”, наложена от учители и духовници, които запушвали устата на учениците. Когато един 16-годишен ученик пострадал сериозно от тежък побой, майка му подала жалба срещу църковната управа. Съучениците на момчето обаче били принудени да излъжат, че то просто е паднало по стълбите. И в крайна сметка от училището бил прокуден ученикът, а не виновните възпитатели.

След оповестяването на доклада представители на епископството поискаха извинение от потърпевшите и заявиха: „Допуснали сме грешки, от които се поучихме.” Вебер потвърди, че организационните слабости в управлението на хора междувременно са отстранени и че там вече се практикува „педагогика в духа на времето” с особена чувствителност към психиката на децата.