Паметен диалог завързаха депутатът от БСП Антон Кутев и колегата му от "Обединените патриоти" Искрен Веселинов в студиото на Нова тв днес. Темата за съдбата на Паметника на Бузлуджа някак преля в състезание по... авторството на опорките, които се тиражират по медиите.

"Вие как се казвате? Разликата между мен и вас е, че в моята партия опорните точки си ги пиша аз, а във вашата не ги пишете вие", похвали се Кутев. 

"Защо мислите, че и в моята партия не си ги пиша аз?", почувства се засегнат Веселинов.

"Лошо е да ги пишете вие, защото доникъде нямаше да стигне партията", отговори Кутев.

След това двамата народни представители отново се прехвърлиха на темата, за която бяха поканени. 

"Първият път, когато се заговори за това, беше през 2011 г. Тогава имах разговор с бизнесмени, които дори обещаха инвестиции.

 Имах идея да превърнем този паметник в музей и да стане централен балкански монумент, всички туристи да минават оттам. Да има информация за всички положителни и отрицателни страни на социализма, за това как една идея за доброто и равенството премина през всички грешки на ХХ век. За нас важното беше да се запази споменът. Сега не знам дали ръководството на партията има идея кой ще плати ремонта. Тук трябва да се вложат милиони, в които няма връщане", изтъкна Кутев. 

 

 

"БСП не са единствените, които искат да направят нещо с паметника. Той не е техен и няма причина държавна собственост да се подарява на партия. Този връх не е свързан само със социализма, а и с борбите за освобождение. Ако някой е искал да направи от тях нещо, да го е направил от 2011 г. до сега. Очевидно това е поредната игра с публиката на БСП", отбеляза Веселинов. 

Той допълни, че е запознат поне с две инициативи, които са свързани именно с изграждане на подобен тип музей, който да бъде двигател на местната икономика - на кметицата на Казанлък и на областната управителка на Стара Загора. И двете дами искали да поемат стопанисването на обекта и с помощта на европейско финансиране да го възстановят. 

"Ако искате, вземете и израелски средства, важното е да се спре разрухата. Приемам, че лично вие поемате ангажимента за възстановяването му и ще ви търся отговорност. След като патриотите се обявиха против това левицата да получи право да се погрижи за паметника, ще задавам през ден въпроса на вицепремиера Валери Симеонов как върви възстановяването му", репликира го Кутев. 

"Първата стъпка паметникът да бъде съхранен е да не се дава на БСП, защото нищо не сте съхранили в историята си", каза Веселинов.

"На вас въобще не ви е мястото на този стол да ми говорите за Бузлуджа. Вие сте част от управляващите и сега трябваше да бъдете в мините - хората протестират, че нямат заплати. Болниците нямат пари да си плащат заплатите, лекарствата, които НЗОК плаща, не са достатъчни, а вие само говорите за Бузлуджа", отвърна му Кутев. 

"Тази наглост, която демонстрира колегата, не е за коментар. БСП нищо не е свършила в управление. Не заслужавате да бъдете на власт - ние трябва да се справим с разрухата, която вие оставихте. За разлика от тона, който колегата пое в студиото, дискусията трябва да е конструктивна. След 5 години паметникът ще изглежда по-добре от сега. На обществото е нужен дебат", заяви Веселинов. 

"Защо не го направите музей на разрухата? Ако ви радва, го направете и на жертвите на комунизма", каза Кутев и добави, че това е уникален паметник, който би трябвало да бъде съхранен, а не да е обект на политически боричкания.