Приоритетите, които правителството прие за българското председателство на Съвета на ЕС, се основават на три основни стълба, които се наричат трите "К". Това заяви министърът за председателството на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Правителството прие проект на Националната програма за българското председателство и основният пакет с приоритети за него.

 "Днес приехме и конкретиката за българските приоритети. Наричаме ги трите "К" – консенсус, конкурентоспособност и кохезия", каза Павлова.

Приоритетите са част от общоевропейския дневен ред и от програмата на триото, което бе приета и влезе в сила за 18-месечното председателство на Естония, България и Австрия.

Пълният текст на проекта за Националната програма на българското председателство вижте тук.

В първото послание ще се търси консенсус за европейска перспектива за Западните Балкани, по темата сигурност и миграция, в политиките за правосъдие, справедливост, ефективност, по темата за макрорегионалните стратегии и синергията, която трябва да се направи в подхода за Дунавския и Черноморския регион. 

При конкурентоспособност приоритетите са в няколко направления.

"Първото е единният пазар. Второто е дигитализацията, още повече тук и с новоизбрания български еврокомисар Мария Габриел имаме сериозен законодателен пакет на общоевропейско ниво. Нещо, което е важно и за българското правителство. Това са електронното управление, дигитализацията, като част от приоритетите, които също залагаме в председателството ни", каза Павлова.

Трета група приоритети е кохезията, под която се има предвид сближаване. 

"В нашите приоритети са бъдещето на кохезионната политика, бъдещата многогодишна финансова рамка 2020, с реформата на кохезионните инструменти. Тук е и темата за културата като европейска ценност", каза министърът.

Павлова заяви, че предстои да представи тази програма на Народното събрание за обсъждане, както и на президента. Ще има и редица консултации и обществени обсъждания. В края на годината ще бъдат обобщени обсъжданията.