Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният бюджет не е бил ощетен от фалита на КТБ, а напротив - спечелил е 105 млн. лв. Това заяви пред бТВ депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той отрече твърденията, че бюджетът е дал 3,5 млрд. за изплащане на гарантираните влогове до 100 хил. евро.

"Бюджетът даде 1 млрд. 650 млн. лв заем на Фонда за гарантиране на влоговете с 3% лихва. Там са пари от печалбата на банките. Фондът е върнал вече 1 млрд. и 150 млн. лв., остават 500 млн. лв. Бюджетът е спечелил 105 млн. до този момент от КТБ от този заем", обясни Цонев.

Той отрече и твърденията, че всички пари на държавата са били в КТБ и уточни, че става дума за около 80 млн. лв.

Цонев коментира съдържанието на втората стенограма от разговорите за КТБ в президентството през 2014 г. Той обясни, че там са се разисквали два сценария. Единият е банката да бъде обявена в несъстоятелност, да й се отнеме лицензът и да се изплатят гарантираните влогове. Вторият сценарий бил банката да бъде разделена на здрава и болна, като добрите активи отидат в здравата банка, а лошите да се ликвидират. Към онзи момент обаче е нямало такъв закон, по който това да стане. ДПС било за втория вариант.

"Банката щеше да стане държавна. Срещу лошите активи щеше да бъде вложена равностойността им в левове от бюджета, но щеше да има една банка срещу това", каза Цонев.

Той даде пример, че по подобен начин се е постъпило с една голяма банка в Португалия. Малко по-късно тази банка била продадена на китайски инвестиционен фонд и държавата спечелила половин милиард евро.

Цонев посочи, че ГЕРБ и БНБ също са били за варианта банката да бъде запазена. Единствено БСП били против "с измислени мотиви".

Цонев повтори за пореден път, че шефът на банката Цветан Василев е единственият виновен за фалита на КТБ.

"Кой е собственикът на банката, кой е раздавал кредити, кой е правил бушони", попита Цонев.

Той изтъкна, че няма как да е знаел какво е правил Василев в банката си, че е давал "на шофьорите, охранителите и секретарките си кредити". Цонев призна, че е имало много срещи с Василев, но те били служебни по въпросите на банковото законодателство.

Цонев отрече твърдението, че Делян Пеевски се е обогатил с 3,5 млрд. лв., колкото е била дупката в КТБ.

Ключови думи

Коментари

Az Buki's picture
Az Buki
_az_

Мент

1 Мент = еталон за наглост. В този текст другаря Мента направо се е надскочил. Държавата спечелила. То и момчето спечели 2-та млрд от ФГВ. Дори и ги декларира. Всички печелят.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.