БСП слугува на една икономическа групировка.

Такова тежко обвинение хвърли в ефира на Нова тв бившият енергиен министър в кабинета "Станишев" - шефът на столичната организация на левицата Румен Овчаров. Овчаров минава за един от т.нар. опозиционери на ръководството на партията.

Той се ядоса от коментари, че служел на кръгове около депутата от ДПС и неосъществен шеф на ДАНС Делян Пеевски.

"Хората, които слугуваха на Шеевски цяла година да обвиняват мен в тези неща... Не съм аз подкрепял правителството, не съм аз предлагал Пеевски за шеф на данс, питах и кой предложи министрите - никой не отговаря", посочи Овчаров.

Овчаров директно посочи, че лица на ръководни позиции в държавата са били слагани на тях уж от името на управляващите, а всъщност, за да обслужват интересите на шефа на КТБ Цветан Василев. По думите му това ставало с "мълчаливо съгласие и активно съдействие" от страна на управляващите.

"Защото по този начин са във властта - до момента властта е в икономическа групировка", посочи Овчаров

Като пример за "кадруване" той председателя на съвета на директорите на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) Георги Христозов. 

"Христозов е човек на Цветан Василев. Беше сложен в енергетиката, за да изпълнява поръчки, за да се обслужват корпоративни интереси и този въпрос е поставян на пленум на БСП", отсече бившият министър на Сергей Станишев.

Той посочи още, че не е говорил със соцлидера повече от месец. Преди това, в разговори по телефона, Станишев няколко пъти му обещавал, че "връзката с Пеевски и Василев ще бъде прекъсната".

"Все едно не знаете кой предложи Пеевски...", намекна Овчаров.

Той начерта и лош сценарий за БСП на предсрочния вот. 

"Сергей не е в час - със софийската организация, с пенсионерите, младите - само 8% от тях гласуваха за левицата, със смесените райони, където БСП е трета сила, с българите в чужбина...", посочи Овчаров и задочно призова Станишев да подаде оставка.

"Утре очаквам разумът да надделее и Станишев да покаже, че носи отговорност. Полубременни няма. Има моменти, в които или се взима решение, или не се взима", отсече Овчаров. 

По думите му левицата подценява партията на президента Георги Първанов АБВ.

"АБВ е играч на политическата сцена - Първанов, Ивайло Калфин. Този, който ги подценява е в груба грешка. АБВ диша във врата на БСП. Тези хора, 1/3 от твърдия избирател на БСП, които не гласуваха сега, този път ще отидат да гласуват. Така че АБВе факт, реалност и ако ние не заговорим за нова визия на партията, насила ще направим АБВ политически играч", смята шефът на столичното БСП.

Той коментира и т.нар. раздяла с ДПС. 

"Понеже идват избори, дайте да поплюем ДПС, а след 2-3 месеца пак ще се целуваме", посочи Овчаров, визирайки прословутата целувка на Станишев с лидера на движението Лютви Местан на митинг на Орлов мост.