Катар е нарушил задължението си да не се меси в политиката на страните от Персийския залив, поето с договор между него и Саудитска Арабия от 2013 г.

Това твърдят четирите страни, които прекъснаха дипломатическите и търговските си връзки с емирството. Държавите, наложили санкции на Катар, заявиха, че ще засилят натиска върху Доха.

Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет заявиха в обща декларация, че публикуването на договора "потвърждава без съмнение провала на Катар да изпълни задълженията си".

Споразумението от 2013 г., постигнато на среща в Рияд, проведена от тогавашния крал на Саудитска Арабия Абдула, е подписано от емира на Катар Тамим бин Хамад ал-Тани и емира на Кувейт Сабах ал-Сабах, а договор за създаване на изпълнителен механизъм е подписан от външните министри на шестте страни членки на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив - Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман и Саудитска Арабия. 

Според документа страните са се договорили да се въздържат от поддържане на "политически течения, които са заплаха за която и да е страна членка на Съвета". Катар беше обвинен от четирите страни, че подкрепя терористични групировки.

Текстът на договора между Рияд и Доха от 2013 г. не е публикуван досега и с него са били запознати само хора на висши управленски позиции в дъжавие, които са го подписали. Според изявлението на четирите страни с него Катар се задължава да не се меси във вътрешните работи на страните от региона.

Катар отхвърли обвиненията и заяви, че Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет се опитват да наложат собствените си възгледи върху външната му политика.

Договорът от Рияд е подписан с цел да засили сътрудничеството между страните от Персийския залив и да предотврати намесата във вътрешните им работи, коментира Катарската информационна агенция, цитирана от Ройтерс.

Текъст на споразумението става публичен, когато америкаснкият държавен секретар Рекс Тилърсън пристигна в региона, за да помогне за справяне с кризата.