Българският гражданин от цигански произход Светослав Стойков (28 г.) днес бе осъден на 2 години и 11 месеца лишаване от свобода. Той бе признат за виновен в нанасяне на тежка телесна повреда.

На 27 октомври м. г. Стойков ритна в гръб студентката Яна К. по стълба на станция на берлинското метро. Тя си счупи ръка, получи и наранявания по главата.

Обвинението пледираше за 3 години и 9 месеца лишаване от свобода, защитата за условна присъда.

Съдът наложи сравнително мекото наказание заради заключение на психиатрична експертиза. Стойков е с ограничени възприятия за действията си, коефициентът му на интелигентност е 67 или под минимума от 70.

“Стойков е с ограничени умствени способности вследствие мозъчно увреждане след претърпяна катастрофа”, е записал в експертизата психологът Александер Бьоле.

Стойков е пострадал при автомобилна катастрофа в Полша през 2008 г., след което е претърпял две операции на главата.

Наред с това е установено, че Стойков още от 13-годишен е взимал наркотици – първо хашиш, впоследствие кокаин.

В хода на процеса подсъдимият призна вина, макар нищо да не си спомнял за инцидента в метрото. Тогава бил под влиянието на алкохол и дрога. Той се извини на жертвата си Яна К., но нямал обяснения защо я е нападнал в гръб.

“Клиентката ми ме упълномощи да заявя, че е чула извинението. Тя би го приела, но не е в състояние да го направи, докато подсъдимият не изрази готовност да поеме отговорност за деянието си”, каза в началото на процеса адвокатката на студентката.

От своя страна Яна К. каза, че заради бруталната атака е била принудена да прекъсне следването. Лечението й продължило 4 месеца, изпитвала и страх да се появява на публични места.

В съдебната зала Цветанка М. (27 г.), която живее на семейни начала със Светослав Стойков, се опита да обясни бруталната атака срещу студентката: «От 12 години сме заедно, имаме три деца. Той беше много мил човек, лъчезарен и грижовен. Това беше така до автомобилната катастрофа през 2008 г., при която получи тежки наранявания по главата. Трябваше на два пъти да бъде опериран. След това стана агресивен, приемаше наркотици и се пропи. Промени и отношението си към мен и децата.»

Малко преди нападението на студентката в метрото тя и Светослав са имали скандал. Обидила го и може би това е отключило агресивността му, направи опит да извини мъжа до себе си Цветанка.

Попитана дали ще изчака Стойков да излежи присъдата си, за да заживеят отново заедно, тя отговори: «Да, естествено!»