Отчетът на СЕМ за 2016 г. пред парламента стана повод за люта свада между управляващи и опозиция в пленарната зала. Повод за пререканията бе исканата от БСП оставка на члена на СЕМ Бетина Жотева, която преди време си позволи да отправи заплахи към журналистката Къдринка Къдринова. От БСП поискаха оставката на Жотева и разпространиха листовки с нейния лик.

"Аферата "Бетина Жотева" е най-голямата морална криза, през която СЕМ минава. Какво каза Бетина Жотева на журналист, който пита и задава въпрос и не прави друга интрига - "Ако си отвориш устата още веднъж за мен, ще видиш какво става". Това не е поведение на регулатор, това е поведение на комендант в концлагер. Така се говори на концлагеристи, но не и на журналисти".

Това заяви Александър Симов (БСП). И продължи:

"Това не са тон, нито думи, това е откровена заплаха. Това е откровен бич за свободата на свободното слово. Това е недопустимо поведение за един човек, пратен да отбранява свободното слово".

Симов посочи, че БСП не е против СЕМ, но поиска Бетина Жотева да не е в него.

Елена Йончева (БСП) подкрепи Симов с думите, че СЕМ е загубил своята обществена легитимност, защото негов член, призван да защитава свободата на словото, се е превърнал в палач на тази свобода.

"Поведението на Жотева е неприемливо и в разрез с основните принципи на журналистическата етика и свободата на словото. Основната европейска ценност е свободата на медиите. Липсата на позиция и отношение прави всички нас съучастници", каза още тя.

Стефан Данилов също заяви, че Бетина Жотева би трябвало да подаде оставка. Той направи лично обяснение след думите Вежди Рашидов (ГЕРБ) да стегне сценария в БСП.

"Колеги, има един човек в залата, към когото изпитвам и обич, и уважение, и респект. Това е Стефан Данаилов. Изключителен артист, легендарен човек. Откровен съм като казвам това. Стефане, стегни сценария, пада нивото на българския театър. Някой трябва да е много притеснен от този панаир", бяха думите на Рашидов.

"Това, че съм добър артист, е ясно. Винаги съм смятал, убеден съм, че срещу жена не може да се говори остро. Това е така, никога не съм казал нищо лошо за никоя жена, която ми е направила и най-лошото. Особено, ако е красива и пикантна жена, макар че вече и годините говорят", каза Данаилов.

Той каза, че не е знаел за плакатите, издигнати от БСП и изрази резерви към тях.

"Поне да бяха сложили по-хубава снимка", коментира Данаилов.

Той попита народните представители как биха реагирали, ако член на СЕМ, предложен от БСП, се изцепи в Комисията: "Ти ще мълчиш, че ще ти …"

"Какво щеше да бъде вашето поведение? Кажете си честно. Щяхте да ни попилеете: "мръсни комунисти", "гадове" и прочее, ето там патриотите са готови", каза още Данаилов.

Той се обърна към Рашидов с думите:

"Веждичка, другия път ще режисираме двамата с теб нещо по-интересно".

Според Тома Биков (ГЕРБ) БСП иска да сложи свои хора в СЕМ, но не може да го направи, защото е загубила изборите.

"С вдигане на табелки, с опошляване и циркаджилък по всяка тема, не само за тази, няма да покачим нито авторитета на СЕМ, нито на електронните медии", каза Биков.

Към края на дискусията председателят на парламента Димитър Главчев отстрани заместник-председателя на ПГ на БСП Драгомир Стойнев от заседанието. Стойнев се възпротиви на отнемането на думата на Елена Йончева. В знак на протест групата на БСП напусна залата.