Само ден преди откриването на срещата на върха на държавите от Г-20 в Хамбург бе извършено покушение срещу представителството на автомобилния концерн “Порше” в града.
Първият сигнал за огнения ад е постъпил в пожарната в 3,52 ч тази заран. 40 огнеборци са пристигнали за минути на мястото на пожара, намиращо се в престижния квартал Айделщед, но вече колите пред автосалона били опожарени. По първоначални изчисления щетите са за над 1 милион евро.

Поради опасност огнената стихия да обхване и близките жилищни сгради, е била активирана предупредителната система “Katwarn”, което става единствено при катастрофи, застрашаващи живота на населението.

На мястото на пожара полиция е открила пожароускорители и запалки, използващи се при палене на грил.

До този момент престъпниците не са установени, все още никой не е поел и отговорност за палежа. Поради тази причина може само да се предполага, че вандалският акт е свързан с форума на Г-20. От дни Хамбург ври и кипи, стотици хиляди протестират срещу срещата на лидерите от Голямата двадесетица. Над 15 000 полицаи до този момент не са в състояние да овладеят протестната вълна, съпровождана и с актове на насилие.

За тази вечер е насрочена демонстрация на представители на левия спектър. Мотото е “Welcome to Hell!” (“Добре дошили в ада!”). Опасения изрази шефът на полицията в Хамбург Ралф Мартин Майер: “Не изключваме терористични нападения.” Тази заран на Централна гара в Хамбург пристигна и специален влак, нает от протестиращи срещу форума на Г-20. Композицията е поела снощи от от Базел, Швейцария, преминавайки през почти цяла Западна Германия.

Федералният правосъден министър Хайко Маас се обяви в защита на мирните протести, каквито се порвеждат от понеделник в Хамбург: “Мирна съпротива е в реда на нещата. Дебатът в рамките на Г-20 не е единствено за държавни и правителствени ръководители, а за всички.”