БСП ще внесе законодателни промени, с които при фалит на фирма първи парите си ще получават работниците в тази фирма. Според сегашните законови текстове първи са банките, а работниците са последни. Това заяви пред бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ние защитаваме работещите хора", заяви тя.

От БСП ще предложат и ограничаване на възможността за прехвърляне на фирми, за да не може те да бъдат прехвърляни формално на клошар, с което да се избягва плащането на дългове.

Според Нинова спорът за изтребителите не е експертен, а политически.

"Това е опит да се омаловажи ролята на президентската институция, да се омаловажи авторитетът на президента Радев", убедена е Нинова.

Тя обясни, че Бойко Борисов е свикнал да управлява в премиерска република, докато сега има друга силна институция, каквато преди не е имало. Според Нинова президентът е "различен, чист" човек. Тя повтори, че причината за атаките срещу него е това, че той се е обявил за създаване на единен антикорупционен орган. Създаването на подобен орган обаче е едно от предизборните обещания на ГЕРБ, което е залегнало и в програмата на правителството.

"Цветанов е изпълнител на волята на Борисов, не си представяйте, че го прави на своя глава. Добър театър, съгласувана атака срещу президента Радев", каза Нинова.

За пореден път тя заяви, че временната комисия в парламента, която ще се занимава със сделката срещу изтребителите, е трибунал.

"Не е нормално да има такава комисия. Парламентът не може да разследва президента. Парламентът винаги може да провери как се разходват тези средства в постоянната комисия, на закрито заседание в зала. Специална комисия, създадена за това, е трибунал. Винаги можем да го проверим по легитимните парламентарни методи", обясни Нинова.

Според нея по казуса НДК "две лобита в ГЕРБ се сбиха". Тя поясни, че неофициално битката е между Румяна Бъчварова и Лиляна Павлова.

"Борисов лавира между тях. Сутринта избра едно, вечерта друго. Обвиняват се взаимно в корупция и натиск. Това се лепи на председателството на Съвета на ЕС. Скандал на тема плочки. Представяте ли си как изглежда това в Европа", коментира Нинова.

По темата за ромите тя заяви, че българските граждани не трябва да се делят по етнически признак, но законите трябва да важат за всички.

"Времето показа истини, които не ми харесват. Новият заем за 200 млн. евро. Когато казах "Хора, готвят се за нов заем", защото го виждах, заложен в 3-годишната прогнозна рамка, те казаха: "Тя лъже, Госпожа Лъжа!" Е, заемът вече е факт. Когато говорех за двойните стандарти в храните и че трябва да вземем мерки, те казаха: "Тя е антиевропейка, БСП ще извади България от ЕС, не гласувайте за тях, тя лъже!" Факт ли е днес двойният стандарт в храните? Факт е. За съжаление, моите лъжи излязоха истина", каза още Нинова.