Председателят на етичната комисия на прокурорите във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров заяви пред бТВ, че промените в Конституцията, с които Съветът бе разделен на съдийска и прокурорска колегия, не са довели до по-добро правосъдие.

"Стана ли по-добро правосъдието с разделянето на ВСС? Не, зацикли работата на ВСС. Хората искат бързо, справедливо и предвидимо правосъдие", обясни Тодоров.

И допълни, че му е писнало от "гейтове и циркове".

"Има хора, които това целят. Както във всяка професия има черни овце и в съдебната система, работата на ВСС е да ограничи тяхното влияние", заяви Тодоров.

Според него в Румъния няма скандали в техния ВСС, защото техните заседания не са публични.

"Не е нужно да се правиш на актьор. При нас всичко е под лупа", обясни Тодоров.

Запитан защо все пак в Румъния има осъдени висши политици, каквито случаи у нас няма, той отговори:

"Има и политическо преследване в Румъния, Нека не са ни те водещият пример. Не искам България да се превръща в опитно зайче, всеки да си прави експерименти върху нас".

Според Тодоров положението у нас не е толкова лошо.

"Най-малко прокуратурата е виновна за лошия бизнес климат", убеден е Тодоров.

Според него отговорни са държаваната администрация, липсата на електронно правителство и търговските и гражданските съдии.

Тодоров припомни, че още преди време е прогнозирал, че след като се раздели ВСС ще бъде изваден лозунгът за изваждане на прокуратурата от съдебната власт.

"Можем да говорим за съдебна реформа, но ние трябва да спазваме законите таквиа, каквито са. Лозан Панов дойде с лозунга "върховенство на закона", прави точно обратното. Нека по-малко политиканстваме, повече да работим".

Така Тодоров коментира предложенията на шефа на Върховния касационен съд за изваждане на прокуратурата от съдебната власт. Според него целта на това предложение е да бъде "обезкървена прокуратурата, да се извади от съдебната власт, да се управлява от политици". Подобни призиви към Панов имаше от ГЕРБ и от ДПС.