Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

До 2020 година ще бъдат въведени изцяло електронните учебници и помагала. Това стана ясно на днешното заседание на Министерския съвет. Кабиненът прие "Стратегия за ефективно прилагане на информационни и комуникационни технологии в образованието и науката" за 2014-2020 година. Проектът трябва да осигури достъп на всички ученици до образователните ресурси и научна информация по електронен път. Онлайн уроците трябва да са достъпни от всяко устройство - настолни компютри, лаптопи, смартфони, таблети и т.н. 

Мотивите за изграждане на общодостъпна електронна платформа са повишаване на интереса на учениците към учебното съдържание, по-атрактивни уроци и по-лесен достъп до знание чрез електронни учебници и учебни помагала. В стратегията са заложени  три етапа - краткосрочен, междинен и дългосрочен, в които постепенно да бъде въведено електронното обучение. 

В първия етап (2014-2015 г.) ще се правят инвестиции, изграждане на едиина вискоскоростна оптична мрежа, която да свързва регионалните инспекторати, както и въвеждане на националната електронна платформа. Предвидено е и обновяване на материалната база в училищата, и по-специално кабинените по информационни технологии, които в момента са в лошо състояние в доста учебни заведения в страната. Друга точка е създаването на безжична интернет връзка, която в момента липсва в много от училищата у нас.

В периода 2016-2017 година трябва да бъдат въведени мултимедийни уроци и помагала, до които да има достъп в реално време, както и технологии, които да позволят ефективно обучение съвместно с други държави. 

Изцяло електронното обучение е предвидено за периода 2018-2020 година, като до края на 2020 г. се очакват не само e-учебниците, но и виртуални класни стаи и лаборатории, национална система за онлайн изпити и външно оценяване.

Ключови думи

Коментари

Ангел Грънчаров

Интересно, сетила се Мара и она да се...

Оня, дето помни

Офф! Хайде да се махат вече, че само с глупости се занимават! Най-напоред щели да правят инвестиции в изграждане на едиина вискоскоростна оптична мрежа, която да свързва регионалните инспекторати. Т.е. да се усвоят едни пари, пък после ще видим. "Всеки чиновник - със собствен оптичен кабел!" И какво ще върви между инспекторатите по това трасе? Ще си пращат писма с графика за отпуските, киоито ще разпечатват и от двете страни за да могат да заведат с изходящ и входящ номер ли? И какво значи глупостта: "да бъдат въведени мултимедийни уроци и помагала, до които да има достъп в реално време"? Защо трябва да е в реално а не в удобно за всеки поотделно време Абе ей тъпунгери! Вие може да не знаете, но светът около вас върви напред! Учениците по цяла вечер играят онлайн и гледат в реално време какво правят ученичките пред камерите си и без да са си изграждали единна високоскоростна оптична мрежа. Вие за съдържанието се погрижете и за място, където да се натрупва и систематизира. Ама като гледам това май сте го пропуснали. А е-учебниците сте оставили за накрая, т.е. ако не свършат парите. Трасета дал Бог и все повече ще стават и без вас. То това му е хубавото на Интернета, че не е нужно всеки галфон да опъва кабел, за да може го види светът що за идиот е. И само идиотите още не са го разбрали това.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.