Юни беше месецът на ДПС. Движението се връща в ролята си на балансьор при това с по-големи претенции, смятат анализаторите от института "Иван Хаджийски", които представиха в сряда редовния анализ, посветен на политическите събития през изминалия месец. 

"Партията на Доган/Местан натисна бутона на политическата криза, тя е свързана до голяма степен и с трусовете в икономиката и финансите. Явно е, че става дума за внимателно промислено поведение, без импровизации", се казва в анализа.

Според него ДПС си връща ролята на балансьор в центъра, отворен и наляво, и надясно. За тази позиция е започнала да има претенции партията на Николай Бареков "България без цензура", нещо, което ДПС не е могло да позволи.

"ДПС са твърдо решени да не допуснат нов балансьор в българския политически живот - постигнато бе внушението, че ГЕРБ е единственият кандидат за властта и може да я получи благодарение на партията на Доган и Местан, а не на някой друг", смятат анализаторите.
 

"ДПС вече не е съгласна с ролята си на партия на малкия партньор. Това приключва и те се ориентират да бъдат партия балансьор на по-високо ниво, с повече самочувствие отпреди", коментира политологът Борис Попиванов.

"Чрез пресконференцията от 5 юни т.г. Лютви Местан внуши, че ДПС вече не просто ще разпределя порциите на властта, а самата власт", подчерта той. "Основна част от удара, който партията нанесе, не бе просто срещу БСП, а срещу кандидата за балансьор "България без цензура", каза той.

 "Брак с БСП нямаше, а само модерно съжителство. ДПС дръпна чергата от кабинета и определи кога ще са следващите избори", обясни социологът проф. Петър-Емил Митев. ДПС вече израства като балансьор, но на по-високо равнище от сегашното. "Това не означава непременно участие във властта, даже ако не участва може да излече повече дивиденти", смята Попиванов.

"Ако си извоюва стабилен финансов и икономически гръб през протичащия бизнес-конфликт, който да го направи незаобиколимо оттук нататък, ДПС не би могло да има притеснения за политическото си бъдеще, независимо как се структурира следващото управление на страната", смятат от социологическия институт.


Големият въпрос през юни - КОГА

 Големият въпрос през юни е бил КОГА ще са предсрочните избори, той е получил отговор и сега трябва да се върви към успокояване, изчистване на ситуацията в държавата.

От ГЕРБ вече се държат като победители, но трябва да решат два въпроса - с кого ще управляват и ще бъде ли Бойко Борисов премиер, се казва в анализа.
Бойко Борисов вече предусеща властта и се вижда като победител, говори на властови език, представя се като спасител на банковата система, обяви, че Цветан Цветанов няма да е министър, обясни проф. Митев.

Според Попиванов поведението на Борисов с катастрофичните му изказвания по време на банковата криза не работи в негова полза. Бившият премиер е надценил своята способност да влияе. "Реши да поеме инициативата и много сбърка", смята Борис Попиванов.
Според анализаторите в оставащия един месец ГЕРБ ще поддържа кворума в парламента, след като от "Атака" обявиха, че няма да влизат в пленарна зала. От нагнетяване на напрежението ГЕРБ няма да спечели, смята Кънчо Стойчев. Петър-Емил Митев формулира очакваното поведение на партията на Борисов като "конструктивизъм, съчетан с извиване на ръце".

След БСП вляво идва чудовище

Коментарите около решението на лидера на БСП Сергей Станишев да стане евродепутат въпреки многомесечните му уверения в обратното, Попиванов нарече "смешен епизод".

"Имаше 3-4 дни, в които сякаш българското общество осиротява - къде отива, защо отива, на кого ни отива", иронизира политологът.

Станишев с високия си пост като шеф на ПЕС направил твърде много за европейския имидж на българските социалисти, обявиха анализаторите. Според Петър-Емил Митев "той има европейски капитал, който ще бъде използван да се подкрепи БСП". Подобна теза е развита и в анализа, тя е опорна точка и в медийните изяви на близките до лидера на БСП партийни функционери. 

Според анализа с оттеглянето на Станишев в Брюксел се върви към плавно сдаване на властта в БСП.

"Няма да атакувам Станишев, не се вади нож на умряло куче, той трябва да подаде властта", смята Кънчо Стойчев. Според него обаче голямата опасност е да се върви към превръщането на БСП в малка партия със затихващи функции. "Видяхме какви щети понесе България затова, че оставихме СДС да умре".

Той начерта и страшна картина: "Да не видим какво има след БСП. Там има огромно пространство. Ще дойде олевяло чудовище, което няма да бъде може да бъде поставено под контрол, камък върху камък няма да остане", пророкува Стойчев.

Конфликтът Пеевски- Василев
Според анализа през юни сме станали свидетели на двойно пренареждане - в политическата и в икономическата сфера, при това с високи нива на взаимозависимост.

"Конфликтът Пеевски-Василев не е епизод от бизнес-напрежениета на прехода, а ключово събитие в постпреходната борба за икономическата власт в България. Публичността на сблъсъка е показателна и трябва да внуши ясно на обществото - няма какво да се крие, победителят ще стане известен на всички".

Според социолога Кънчо Стойчев преди "10 дни получихме държавност, която успя с пълно единодействие да събори една банка. Няма нужда да питаме кой, отговорът е българската държавност.", каза той. И даже посочи поименно участниците- МВР, ДАНС, следствието, прокуратурата, БНБ, вътрешното, икономическото, финансовото министерства.
"Трябва ли ни такава държавност? Съмнявам се", продължи Стойчев.