България се отказва да купува изтребители F-16 от Португалия и предпочита самолетите на шведския производител "Грипен". Това е потвърдено в доклад на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Днес той заяви това и в пленарната зала по време на парламентарния контрол.

"Такива са резултатите, които ни е оставило служебното правителство", обясни Каракачанов.

Той поясни, че офертата за закупуване на F-16 е отпаднала, защото не отговаря на условията по плащанията.

"Основното изискване беше разсрочено плащане в по-дълъг период, нещо което не е спазено", обясни Каракачанов.

Според него ако сегашното правителство наруши решение на предишното правителство, ще бъде обвинено, че го прави по "едни или други съображения".

(Сделката за "Грипен" минава изцяло за заслуга и под давлението на Румен Радев, б.р.)

"Преговорите започват, след като се гласува в парламента и бъде даден мандат на министъра на отбраната да започне преговори", каза още Каракачанов.

Във внесеното в МС предложение се предлага да се включат проектът за нов изтребител, проектът за патрулните кораби и този за сухопътната бойна машина. Така всички проекти щели да вървят заедно.

Според доклада офертата за самолетите втора ръка Ф-16 на Португалия с логистичен пакет от САЩ дори не е класирана. Предложението на Швеция е класирано на първо място с резултат 0,90, а предложение на Италия е класирано на второ място с резултат 0,61".

"Предложението на Португалия с логистичен пакет САЩ не е било класирано поради несъответствие на ценовото му предложение с изискванията, заложени в RFP. Протоколът беше утвърден от министрите на отбраната и на икономиката на служебното правителство и внесен за разглеждане в Министерския съвет", се посочва в доклада на министъра на отбраната.

Преди седмица от шведската компания СААБ, която произвежда "Грипен", декларираха готовност да предложат гъвкави финансови решения за продажбата на нови изтребители за българската бойна авиация.

В мандата на служебното правителство на Огнян Герджиков приключи работата на междуведомствена работна група, която обобщи постъпилите оферти. С протокол на първо място беше класирана СААБ с "Грипен".

Межуд другото, България вече има един военен министър с повдигнато обвинение, свързано със сделка за бойната авиация - Николай Ненчев ще отговаря според прокуратурата, освен че не е изпълнил условията на договор с руската РСК "МиГ" и че по този начин е оставил пилотите без нальот, понижил е боеспособността и е изложил на риск живота и здравето им.