Вицепрeмиерът Томислав Дончев призова пред БНТ България да не вкарва "балкански нюанс" в предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

"Да не влизаме в този балкански нюанс как да го изтъргуваме, някоя национална карта да изиграем", заяви Дончев.

Той обясни, че в Европа има достатъчно механизми срещу държави, които опитват да се държат по този начин, чрез които им се показва, че така не се прави.

"Трябва да се намерят теми, които са важни за България и целия ЕС. Тече диалог. Ако има основание да търсим дефицит то той е в това, че процесът е политически, а не обществен", каза Дончев.

За пореден път той заяви, че в последователните визити на премиера Бойко Борисов в Германия и Франция няма нищо случайно. Според Дончев това е знак за персоналния авторитет на българския министър-председател.

"България е предмостие на Европа в един несигурен регион", обясни Дончев.

Според него останалите европейски държави имат интерес от добри отношения с нас. Дончев обясни, че повдигането на темата за въвеждането на еврото у нас се обмисля от поне 2 години. Тази тема била обект на "фин, прецизен анализ на ползи, рискове". България била внимателна кога да повдига темата, "заради злощастния ни опит със Шенген".

"Това е процес, няма да стане за една година", призна Дончев.

Той изтъкна, че сценарият "Европа на повече скорости" е реален.

"България не може да си позволи да остане и в политическата периферия, след като е в географската", смята Дончев.

Като един от основните приоритети на България той посочи на първо място енергийна сигурност на първо място, което означава различни източници на газ.

Дончев изтъкна, че административната реформа върви трудно, защото тя среща голяма вътрешна съпротива.

"Огромната част от администрацията не ни е съюзник", каза Дончев.

Според него всяка администрация трябва да си има регистър, който да е достъпен за друга администрация, за да се избегне ходенето на много гишета. Дончев се ангажира да се премахне излишната административна тежест и хартията в обслужването между граждани и администрация.

Той призна, че причините за протестите преди 4 години, когато Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС, не са изчезнали. Според него гневът продължава да дреме в българското общество