Русия и занапред ще отстоява правата на руснаците зад граница, заяви днес президентът Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той говори на среща в Москва с посланиците на страната в чужбина.

"Искам всички да разберат. Нашата страна ще продължава енергично да отстоява правата на руснаците, на нашите сънародници зад граница, ще използва за това целия арсенал на наличните средства - от политически и икономически до предвидените в международното право хуманитарни операции, правото на самозащита", каза Путин.

Според него Москва не е могла да допусне в Крим и Севастопол да влязат войски на НАТО.

"Нямахме правото да оставим кримчаните и севастополците на произвола на войнстващите националисти и радикали. Не можехме да допуснем да бъде съществено ограничен достъпът ни до акваторията на Черно море, а на кримска земя, в Севастопол, обвеян от бойната слава на руските войници и моряци, доста бързо да дойдат войските на НАТО и да бъде кардинално променен балансът на силите в Причерноморието", каза Путин.

Русия ще продължава с проекта "Юген поток" въпреки трудностите, увери президентът. Той изтъкна, че реверс на газ от Западна Европа към Украйна няма и не може да има. Путин припомни, че от 16 юни Киев е на режим на предплата и получава толкова газ, за колкото плати предварително. "Днес, понеже нищо не плащат, съответно и не получават", констатира руският лидер.

Приоритетните задачи на руската дипломация са укрепването на мира, поддържането на глобалната и регионалната стабилност и сигурност, развитие на външнополитическите приоритети на Русия, развитие на взаимоизгодното сътрудничество с чуждестранните партньори, смята Путин. Според него международните закони трябва да бъдат абсолютно задължителни за всички без изключение, а не да бъдат прилагани само в изгода на определена група държави.

Според Путин зад приказките за европейски избор на Украйна стои желанието тя да бъде превърната в зависима държава.