Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) оттегли политическата си подкрепа за премиера Сорин Гриндяну, предаде Ройтерс.

Решението бе взето с голямо мнозинство от партийното ръководство. Така възможността от нови предсрочни избори в страната стана напълно реална.

СДП приключи снощи оценката си на дейността на кабинета на Гриндяну, който е на власт от едва шест месеца. Социалдемократите обявиха, че правителството не е успяло да придвижи напред амбициозната програма, с която партията спечели изборите през декември 2016 г.

Самият Гриндяну обаче заяви, че няма да подаде оставка.

"През последните 20 години не сме имали по-агресивна кампания от тази, която се води през последния месец от страна на някои колеги", каза премиерът.

Гриндяну обяви, че ще остане на поста си, докато президентът Клаус Йоханис не проведе консултации с политическите партии и не назначи нов премиер от СДП. Управляващата коалиция обаче може да започне процедура за вот на недоверие в парламента, за да отстрани премиера от поста му.

СДП обяви, че заедно с по-малкия си коалиционен партньор - Съюза на либералите и демократите (АЛДЕ), е готова да сформира нова коалиция, за да замени Гриндяну. Това изтъкна лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня.

АЛДЕ също оттегли подкрепата си за Гриндяну.

Днес президентът Клаус Йоханис призова политиците да разрешат бързо кризата. Той ще назначи нов премиер само в случай, че Сорин Гриндяну подаде оставка или загуби вота на доверие, съобщи говорителят му, цитиран от Ройтерс.