Таксите за роуминг в рамките на Европейския съюз престават да съществуват от днес.

Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. 

Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и най-осезаемите постижения на ЕС. През последните 10 години нашите институции работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност. При всяко преминаване на граница в ЕС по празници, за работа, следване или просто на кратко посещение европейските граждани внимаваха как използват своите мобилни телефони и се притесняваха от високи телефонни сметки заради таксите за роуминг. Отдавна чакахме този ден и мнозина се потрудиха той да настъпи“, се казва в съвместно заявление на председателя на ЕП Антонио Таяни и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер. 

„ЕС успя да намери точния баланс между премахването на роуминга и необходимостта националните абонаментни пакети за мобилни услуги да запазят своята конкурентоспособност и привлекателност. Операторите разполагаха с 2 години да се подготвят за този ден и сме уверени, че те ще се възползват от възможностите, които предлагат новите правила в полза на своите клиенти. Премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички наши граждани“, допълни Таяни. 

Промяната на цените се въвежда автоматично и не се налага потребителите да преподписват договора си или да сменят абонаментния план. 

Ако в плана има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, абонатът ще може да се обажда на всеки номер в страните от ЕС без ограничения и допълнителни таксувания. 

Ако има ограничен брой минути, телекомът ще таксува за всяка допълнителна минута разговор съгласно абонаментния план в България. Същото важи и за обажданията към други оператори. 

С изпращането на SMS-и нещата стоят по същия начин като с разговорите, а входящите обаждания и получаването на съобщения ще са безплатни от 15 юни. 

Европа се приближава към пълно отпадане на роуминга.

Въпросът с ползването на мобилен интернет е малко по-сложен. 

Ако в плана има включени национални мегабити, те ще могат да се ползват и в ЕС, но са възможни ограничения, за които компаниите трябва да уведомят абонатите си. 

Ако, докато е в чужбина, клиентът се обажда на номер извън т.нар. Зона ЕС, която включва и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, това ще се таксува като роуминг към трета държава по съответната тарифа.

Ако клиентът е в България и звъни на мобилен номер в държава в ЕС, това НЕ е роуминг, а международно обаждане и също се таксува по съответния план.