ГЕРБ няма да подкрепи въвеждане на смесена изборна система, каквато предлагат от БСП, дори и да не бъде приет техния вариант за пълна мажоритарна система. Това обясни днес лидерът на парламентарната група Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.

"Не сме склонни, защото ние правим гласуване по референдума, който беше проведен през 2016 г. Съобразяваме се с тези 2,5 млн. български избиратели", обясни той.

Цветанов отказа да коментира решението на ДПС от вчера, които въпреки, че подкрепиха законопроекта за промени в Изборния кодекс на първо четене в правната комисия, вечерта след заседание на групата заявиха, че няма да гласуват със "за" в залата.

Мажоритарната система се подкрепя от ГЕРБ и "Воля", които имат общо 107 гласа - недостатъчно при пълна зала. 

"Всяка една партия взима своето политическо решение. Говорих точно с г-н Марешки, те твърдо ще подкрепят мажоритарната система. Надявам се, че може някои колеги от ДПС и БСП също да подкрепят и така да се може да мине", каза още Цветанов.

На въпрос какво ще прави ГЕРБ, ако промените не минат, той заяви:

"Запазва се сега действащата избирателна система. Това ще бъде тема, която ще бъде дискутирана, ще се постараем да направим допълнителни обществени обсъждания, за да убедим колкото се може повече депутати от 44-то Народно събрание."