Ръководството на ДПС е взело решение да изключи от партията кмета на Хитрино Нурадин Исмаил и председателя на общинския съвет Мустафа Ахмед. Това съобщи депутатът Йордан Цонев.

"Основната причина е, че има твърде много сигнали от гражданите на Хитрино, че възстановяването не върви съобразно техните очаквания. Няма прозрачност в дейността на кмета и на общинската организация, в частност на общинския съвет", обясни Цонев.

И уточни, че дори членовете на обществения комитет, който бе създаден за възстановяването на Хитрино, нямат представа как се изразходват средствата.

Според Цонев кметът се държи арогантно, а сайтът, който трябва да дава информация, не се поддържа. Той допълни, че непрозрачността винаги създава съмнения за финансови злоупотреби.

В края на миналата година в Хитрино дерайлира влакова композиция, от която изтече газ, който експлодира. Загинаха 7 души, а 29 бяха ранени. Пожарът и ударната вълна, образувана при възпламеняването, разрушиха около 50 сгради.

В кулоарите депутати от ДПС коментираха, че кметът на Хитрино реално работи за Бойко Борисов и ГЕРБ.

"За какво му е да бъде в ДПС, след като работи за Борисов", заяви народен представител от движението.

Близостта между Исмаил и Борисов винаги е била публично демонстрирана. Малко след трагичния инцидент премиерът бе обявен за почетен гражданин на Хитрино. Самият Борисов заяви, за Исмаил: "Той е мой брат".

В Шуменска област на последните парламентарни избори движението загуби около 30% от гласовете, в сравнение с предишния вот.  В Хитрино пък ДПС е втора политическа сила след ГЕРБ.

Пред "Фокус" Исмаил заяви, че не приема мотивите за изключването му от ДПС.

"Изключването го приемам, това е централно ръководство, по такъв начин са видели нещата, но категорично не приемам мотивите. Едното силно се разминава с другото. От партията ме изключват за неща, които са измислени и са свързани с управление на средства, за които аз отговарям пред други институции", заяви Исмаил.

Досега за възстановяването на Хитрино са били харчени средства от БЧК и Социалния фонд. От дарителската сметка на Хитрино били изхарчени много малко пари -  основно за обезщетение и лечение на хората, пострадали най-много от взрива, но винаги с решение на Обществения съвет. Исмаил заяви, че не приема обвиненията за непрозрачност и че е доволен от това, което е свършено досега.

"Ако има един двама в бизнеса, които не са си застраховали имотите и на тях аз няма как като кмет да помогна, ако това са хората, които са се оплакали си е техен проблем и ако някой им е обещал да им помогне", каза Исмаил.

И доплъни, че не може с лека ръка да се хвърлят толкова големи обвинения.