Резолюцията на ДСБ на Националното събрание в събота е, че сме опозиция на вредното управление на Бойко Борисов. В ГЕРБ има сегмент от десни хора, но, уви - тези с ляво минало и мислене явно са много повече. Целта ми като председател е да участвам в изграждането на дясна алтернатива на ГЕРБ.

Това заяви новоизбраният лидер на ДСБ Атанас Атанасов пред Би Ти Ви. По думите му политиката на Борисов е вредна заради тотална партизанщина - в Пловдив дори чистачките в общината се назначавали по партиен признак от местния клуб на ГЕРБ, както и заради това, че определен кръг от приятелски фирми на властта "получават порциите", а това смазва нормалния бизнес. По думите на Атанасов ГЕРБ продължава да работи с ДПС зад кулисите.

За заместник на ген. Атанасов бе избран досегашният председател на партията Радан Кънев.

"Радан Кънев е млад политик. Препоръчвам на студентите по политология речта му пред Националното събрание - тя е пример как се носи политическа отговорност при нереализирани политически цели", заяви Атанасов по адрес на бившия председател.

Лидерът на ДСБ заяви, че Кънев не е имал нито една стратегическа грешка, докато е бил начело на дясната формация, но поради младостта си се е предоверявал на доста хора. 

"Например на тези хора, които учредиха "Да, България", даде пример Атанасов, без да назовава имена, включително и това на Христо Иванов.

Според Атанасов обаче всички от демократичната общност нямат право да си се сърдят публично, а са длъжни да намерят начин за диалог. Длъжни са и да се разберат как всеки от замесените в решенията, довели до липса на представителство в парламента на десните хора, ще се извини на избирателите.

По думите на ген. Атанасов размахването на стенограмите от КТБ до нищо няма да доведе. Но припомни, че у нас комунистическите рефлекси и начин на управление са факт, щом си говорим за "държавна тайна" в стенограми и за оградата по границата, докато в САЩ бившият шеф на ФБР говори пред всички камери за разследването за руските атаки върху изборите. "Кога ще ги стигнем американците", попита риторично Атанасов.