Адвокатът на Никола Саркози бе арестуван по дело за предполагаема търговия с влияние и нарушаване на следствената тайна, по което беше замесено и името на бившия френски президент, предаде АФП.

Тиери Ерцог бил поставен в предварителен арест, за да бъде разпитан от отдела за борба с корупцията в съдебната полиция. Двама високопоставени френски магистрати също са арестувани. Това са адвокатите в Касационния съд Жилбер Азибер и Патрик Сасуст. 

Следователите искат да установят дали Саркози, управлявал Франция през 2007-2012 г., с подкрепата на Ерцог е опитал да се сдобие с информация от Жилбер Азибер по разследване, в което бил замесен. В замяна експрезидентът обещал престижен пост на юриста.

В рамките на започналото съдебно разследване на 26 февруари следователите искат също така да установят дали Никола Саркози е бил неправомерно информиран, че е подслушван. Мярката бе взета през септември 2013 г. във връзка с друго разследване по обвиненията, че е получавал финансиране от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи за успешната си предизборна кампания през 2007 г.