Над 130 имами и мюсюлмански религизиони лидери от Великобритания и други западни държави заявиха в писмо, че няма да изпълнят погребалните молитви за атентаторите от Лондон и Манчестър. Те "оскверняват" исляма, смятат имамите, и призовават своите колеги също "да откажат тази привилегия", съобщи Buzzfeed.

Според тях терористите са "хладнокървни убийци, които се опитват да придобият религиозна легитимност за своите действия".

На 22 май 23-ма души бяха убити след взрив на самоубиец по време на концерт на поп певицата Ариана Гранде в Манчестър, 119 бяха ранени, от тях 23-ма са в критично състояние.

На 3 юни трима мъже забиха ван в пешеходците на Лондонския мост в британската столица, после излязоха и нападнаха с ножове минувачите. Убитите бяха 7, а ранените - 48, част от тях все още се борят за живота си.

"Искаме да стане ясно, че техните отвратителни деяния не получават нито легитимност, нито нашата симпатия", пишат още имамите.

Сред има както сунити, така и шиити.

"Отказваме да изпълним традиционните погребални молитви (Джаназа-намаз) поради етични принципи, които са ключови за исляма", обясняват те.

Без тези ритуали терористите не би трябвало да могат да отидат в мюсюлманския рай, който радикалните ислямисти им гарантират за "саможертвата".

Според имамите терористите имат за цел да разделят обществото и да го изпълнят със страх.

"Ние ще се борим те да се провалят. Призоваваме всички да се обединим - ние сме една общност. Пред подобно подло малодушие, за разлика от терористите, ние трябва да поддържаме любовта и състраданието", продължава писмото.

Мюсюлманските духовници често са обвинявани, че не критикуват достатъчно действията на терористите. Това видно се променя.