Трябва да бъдем умни, наблюдателни и силни, трябва съдилищата да ни дадат обратно правата. Трябва ни забраната за пътуване като допълнително ниво на сигурност!

Това написа в Twitter тази нощ американският президент Доналд Тръмп, часове след терористичния атентат в Лондон, в който загинаха 6 души и бяха ранени 48.

Първата реакция на Тръмп след атентата бе да сподели статия от консервативния сайт The Drudge Report, в която все още нямаше много детайли за атаката. 40 минути по-късно дойде и горното съобщение, в което президентът явно използва нападението като повод да предложи отново хората от определени мюсюлмански страни да не бъдат допускани в САЩ. Предишният му опит да наложи такава забрана бе отхвърлена от поредица американски съдилища, а сега е пред Върховния съд в САЩ, отбелязва "Гардиън".

Очаквано, Туитър избухна. Дениъл Дрейзър, професор по политология към Училището по право и дипломация "Флечър", най-стария университет по международни отношения в САЩ, обяви президента за "eвтин мошеник, заемащ позиция, която не разбира".

Джон Хорган, психолог и експерт по тероризъм към Щатския университет на Джорджия, отговори на президента, като го нарече "Opportunist-in-Chief" - "Върховен опортюнист", игра на думи с позицията на върховен главнокомандващ.

8 минути след този туит президентът все пак изпрати съобщение на подкрепа:

"Каквото и да можем да направим, за да помогнем на Лондон и Великобритания - НИЕ СМЕ С ВАС. БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ!"

След това Тръмп пусна подобни съобщения и през официалния акаунт на администрацията - @POTUS. Първоначалното му съобщение обаче едва ли ще бъде забравено.