Думите на лидера на "Воля" Веселин Марешки от парламентарната трибуна вчера не били хомофобски, медиите ги изопачили. Тази теза изказа на трибунка днес депутатът на аптекарския бос Пламен Христов.

"Мисля, че изказванията на нашия лидер бяха доста изкривени в медиите и бяха плод на доста фалшиви новини. Не смятаме, че смисълът, който вложи г-н Марешки в думите си бе пресъздаден правилно в медиите", заяви той в отговор на въпрос на Клуб Z.

Вчера лидерът на "Воля" заяви, че "Няма да допусна откровен хомосексуалист да ми задава въпроси имам ли право да бъда някъде и не само аз, а всеки един нормален български гражданин." Той явно визираше критичните коментари на депутата от БСП Кристиан Вигенин, който отбеляза, че не е било добра идея Марешки да е част от делегацията при папа Франциск.

Въпреки това помолихме г-н Христов да изясни какво е имал предвид Марешки.

"Господин Марешки говореше, че всички зависимости водят до практики, които са по-скоро в интерес на сенчести структури."

На въпрос дали от парламентарната група смятат да внесат законопроект, който да задължава депутатите да съобщят своята сексуална ориентация, той отговори:

"Не планираме да внесем законопроект, който да е насочен само към сексуалната ориентация. Това е въпрос на експертно обсъждане. Така или иначе, зависимостите трябва да бъдат декларирани."

В този момент към трибунката се включи и самият Марешки, който излезе, за да обясни своята позиция:

"Сексуалната ориентация на всеки си е негов проблем. Правото да използва и да прави каквото си иска с тялото си си е негов проблем и ние нямаме намерения да се противопоставяме. Говорим за зависимост на този човек от някой, който има записи на неговата зависимост от наркотични общества, хомосексуализъм, педофилия или наркотични вещества."

Не стана ясно защо лидерът на "Воля" слага в една категория зависимости към пристрастяващи вещества, престъпление към деца и алтернативна сексуална ориентация. Той обаче отрече да има такива записи.

На въпрос дали ще назове конкретно за кои депутати говори, Марешки каза:

"Не, не мога да кажа. Но ето да попитам - вие можете ли да кажете защо Кристиан Вигенин е заслужил да бъде направен министър?"