Мондешки е заявявал пред мен, че има общо с катастрофата на председателя на Върховния съд Лозан Панов – каза в интервю за Биволъ бившата съдийка Румяна Ченалова, участник в разговорите #Яневагейт. Потърсихме Ченалова за коментар на последните записи, от които става ясно, че Мондешки се изявява като универсален брокер на влияние в съдебната система.

Лозан Панов беше блъснат от автомобил на пешеходна пътека на 10 декември 2014 г., месец преди конкурса за председател на ВКС, за който той беше кандидат. Според тогавашния главен секретар на МВР Светлозар Лазаров в катастрофата нямало умисъл. След инцидента Панов оттегли кандидатурата си, но после преосмисли и се върна в надпреварата.

Съдийката разкри и други скандални факти като неслучайното разпределение на делото КТБ. Като шеф на Софийски градски съд Владимира Янева специално подбрала съдията Иво Дачев, който да обяви банката в несъстоятелност и да бъдат разпродадени активите й „на когото трябва“.

Както стана ясно от разговорите Яневагейт, бившата шефка на СГС често се съветва с „Делян“, който искал от нея определени услуги именно по делото КТБ, както и срещи със синдиците на банката назначени от съда. Мондешки също често е парадирал с познанството си с Делян Пеевски, казва Ченалова, и се изявявал като трансмисия на неговата воля. Той наблюдавал от негово име делото КТБ. Твърдял, че „Делян Пеевски иска това… иска онова“ и посещавал депутата и медиен магнат в хотел „Берлин“.

Доказателство, че Момчил Мондешки наистина има позиции е фактът, че той е практически недосегаем – смята Ченалова. Последно адвокатската колегия в Стара Загора отсъди, че Мондешки не е нарушил Етичния кодекс на професията с интервюто си за в. Труд, в което твърди, че разговорите Яневагейт са аранжирани за дискредитиране на властови фигури. Според Ченалова още при вписването си в адвокатската колегия Мондешки бил протежиран от бившия правосъден министър Антон Станков (който е виден масон б. ред. на "Биволь") с когото поддържа приятелство.

Иво Дачев – уговорен съдия за делото КТБ

Какво се крие зад думите на Мондешки, че хора на Цветан Василев са предлагали пари и редакция на доклада на Бойко Рашков срещу отвод по делото на Иво Дачев? Вероятно става дума за отвод на вещо лице или синдик, смята Ченалова. Тя си спомня за манипулациите в съда при разпределянето на делото КТБ. Първо то е разпределено случайно „на една съдийка“ (Калина Илиева б.ред). Това ядосало много Владимира Янева, която пред Ченалова се обадила на Богдана Желявска, поискала среща с нея, а след това Калина Илиева си дала отвод. Делото е разпределено втори път на Иво Дачев, но това въобще не било случайно. Дачев попитал какво точно трябва да направи по това дело. Янева казала пред Ченалова, че банката трябва да бъде обявена в несъстоятелност, за да се разпродадат активите на когото трябва.

Прокуратура в състояние на кома

Днес българската прокуратура е в състояние на кома, смята Ченалова и причината е в главния прокурор Сотир Цацаров. Според съдийката той е извършил поне две сериозни престъпления със „завоалирането“ на проверката срещу Владимира Янева по делото „Червеи“ и с оказването на натиск над бизнесмен в ЦУМ-гейт. Сред 1500 прокурори обаче не може да се намери нито един, който „да излезе с принципите и честта си“ и му образува досъдебно производство. Бившата съдийка все пак ги призова да действат и да бъдат прокурори, а не да си „говорят по масите в кабинетите“. Тя даде пример от практиката си като съдия още през 1989 г. когато при нея дошъл секретар на БКП и я накарал да прекрати дело. Вместо това тя сезирала прокуратурата с пълното съзнание, че може да бъде уволнена.

Ето и части от интервюто:

Ченалова: Делото „КТБ“ не беше разпределено случайно, по който повод съдията Иво Дачев се отведе. В действителност делото мисля, че беше разпределено първоначално в петъчен ден, защото в неделя аз присъствах на разговор между Владимира Янева и пресаташето на СГС, при който ми беше казано, че делото е разпределено на една колежка от СГС.  Тя много се ядоса, 0041 обади се на Богдана Желявска, имаха среща. Впоследствие колежката се отведе. И делото беше разпределено на Иво Дачев, като това беше една предварителна уговорка. Той попита какво точно трябва да направи, какво точно трябва да се случи. Аз не съм присъствала на разговора между Янева и Иво Дачев, но от нея знам, че банката всъщност трябваше да бъде обявена в несъстоятелност. Като целта е впоследствие да се разпродадат активите, на когото трябва.

Биволъ: Какво точно иска Мондешки от Иво Дачев, получил ли го е и има ли място за разследване на дейността на този съдия.

Ченалова: Знам, че той наблюдаваше това дело, сега дали е искал смяна на вещото лице, дали на назначените синдици, не мога да си спомня. Но той винаги твърдеше, че това е волята на Делян Пеевски. Делян Пеевски иска това, Делян Пеевски иска онова. Знаеш как е там. Отивам при Делян Пеевски, чакам с часове, всичко ще се уреди. Много пъти съм се съмнявала в това, което той говори. Защото ми се е струвало прекалено лековато и несериозно да се говори така. Но впоследствие се оказва, че той наистина има позиции. Ето, виждате, срещу него нищо не се образува. А лично пред мене Мондешки е заявявал, че има общо във връзка с т. нар. катастрофа на председателя на Върховния съд Лозан Панов. В крайна сметка истината ще излезе. И тогава е много лесно всички да кажат нещата, които знаят. По-трудното, но по-истинното е да ги кажат тогава, когато има риск, има опасност. Но в крайна сметка, човек има едно име, една чест, достойнство и сила.

Биволъ: Адвокатът Мондешки споменава две имена – Борислав Сарафов и Бойко Рашков. Претендира, че може да въздейства на доклада на Националното бюро за контрол на специализираните разузнавателни средства. Как гледате на това негово твърдение?

Ченалова: Той е разказвал много неща, аз не мога да знам кои от тях са верни или неверни. Наистина, имал е информация, която впоследствие се оказва вярна. Сам по себе си адвокатът Мондешки не е адвокат с кой знае какви позиции и възможности. Според мен, неговите възможности опират до контактите, които има и които той никога не е крил. Контактите му с адвоката на Делян Пеевски, със самия Делян Пееевски. Той много пъти е казвал, че отива на среща в хотел „Берлин“. Така че, според мен, е възможно, чрез тези контакти, той да оказва такова влияние.

Биволъ: Очаквана ли беше позицията на адвокатската колегия в Стара Загора, че няма данни адвокатът Мондешки да е извършил нарушение и да е уронил престижа на своята професия?

Ченалова: За мен е изненада тази позиция. Изненада е дотолкова, доколкото категорично от записите и последвалата реакция на Мондешки (имам предвид интервюто във в. „Труд“) показват, че той или лъже, както сам твърди във връзка с тези записи, с цел – бъдещо изнудване, или наистина участва в определени схеми. Тоест и в двата случая той накърнява престижа на адвокатската професия. Адвокатът наистина трябва да бъде лоялен към своите клиенти. Но преди всичко, той трябва да спазва принципите на морала и да работи така, че да утвърждава авторитета на правосъдието като цяло. Така че за мен е изключителна изненада поведението на адвокатската колегия. Но според мен има намесени външни фактори. Още при вписването си, доколкото знам, Мондешки ползва услугите на бившия министър на правосъдието Антон Станков, с когото са близки приятели и който има позиции в съдийските среди в Стара Загора и който му помогна да бъде вписан там. Така че не бих се учудила, ако подобна намеса не е осигурила и подобен изход  от дисциплинарната проверка. Според мен един такъв изход е абсолютно подигравка с Етичния кодекс, с морала, принципите, поведението на останалите адвокати. Едно такова решение означава, че всеки един адвоката би могъл да постъпва по начина, по който постъпва Мондешки.

Република България има над 1500 прукорори и няма нито един, който да излезе с достойнството си, с името си, с честта си, с принципите си и който да образува проверка за всички тези обстоятелства. И за ЦУМгейт, и за Яневагейт, и за записите в къщата на Бойко Борисов,  в които открито става ясно, че той си е избрал Сотир Цацаров. Очевидно е, че наистина българската прокуратура е в състояние на кома. И те ще излязат от тази кома само тогава, когато главният прокурор си отиде. Искам да кажа на тези български прокурори, че 1989 година при мен дойде един секретар на БКП и ме накара да прекратя едно дело, заявявайки ми, че по този начин и моите родители ще бъдат защитени, може би ще получим нещо. Аз не само, че не го прекратих, а сигнализирах на тогавашния главен прокурор с пълното съзнание, че може да бъда уволнена.

Колеги прокурори, вместо да си говорите по масите в кабинетите, бъдете наистина прокурори, защото данни за престъпления има много. И главният прокурор, който обещава на Владимира Янева да завоалира извършеното от нея престъпление, е извършил престъпление. Главният прокурор, който е отишъл на среща и е заплашил бизнесмен, е извършил престъпление. И то много по сериозно от това, което твърди, че аз съм извършила, поправяйки един съдебен протокол. Владимира Янева беше осъдена за делото „Червеи“, защото излязоха записите по Яневагейт. В противен случай, всичко щеше да бъде завоалирано 0731 и тя нямаше да бъде „опраскана“, ако мога да използвам терминологията от записите, което не е в моя речник.