"Ако президентът Тръм извади САЩ от споразумението за климатичните промени, не ми остава нищо друго, освен да напусна експертния съвет на Белия дом", написа Илон Мъск в туитър.

Борецът за чиста природа, който инвестира огромни пари в създаването на електрически автомобил, обясни, че е направил всичко по силите си, за да убеди Доналд Тръмп да не предприема подобна стъпка.

Вчера агенция Ройтерс разпространи новината, че американският държавен глава вече е взел решение да обяви, че Щатите напускат договора от Париж. Това предизвика вълна от недоволство по целия свят.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер напомни на Доналд Тръмп, че САЩ не могат „просто така“ да излязат от Парижкото споразумение за климата. Според него президентът на САЩ прави грешка, тъй като „не знае всички подробности“ за задълженията, които налага този документ върху страната членка.

Китай и Канада, едни от най-големите замърсители на природата, обявиха, че при всички обстоятелства ще останат в договора и ще спазват всичко решено в Париж, съобщи Би Би Си. Двете страни изтъкнаха, че постигнатото споразумение във френската столица е историческо и дава огромни възможности за опазване на природата.

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери призова Тръмп да се въздържи от напускане на договора и го предупреди, че излизането от споразумението ще има "тежки последици за милиарди деца по света и тяхното бъдеще".

Президентът на САЩ снощи обеща да направи изявление за Парижкото споразумение за климата много скоро, но не потвърди появилите се в различни медии информации, според които е решил Съединените щати да се оттеглят от него, предаде БТА.

"Ще обявя решението си за Парижкото споразумение през идните дни. ДА НАПРАВИМ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА!", написа Тръмп в туитър. 

Президентът на САЩ вече е наричал климатичните промени "измама", целяща да отслаби индустрията на страната. Той отказа да подкрепи споразумението на срещата на Г-7 в Сицилия в събота и заяви, че има нужда от повече време, за да вземе решение.

По-късно анонимен източник, цитиран от Ройтерс, потвърди публикуваната в различни медии информация, че Тръмп планира САЩ да се оттеглят от споразумението. Цитиран от Асошиейтед прес служител на Белия дом също заяви, че се очаква Тръмп да се оттегли от Парижкото споразумение за климата. Той обаче щял да използва формулировка, която позволява решението да се тълкува като неокончателно. 

Само Сирия и Никарагуа не участват в Парижкото споразумение за климата. Излизането на САЩ обаче би могло да има сериозни последици за договора, с който се разчита главно на участието на страните, произвеждащи най-голямо количество парникови газове. По силата на Парижкото споразумение САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си с 26 до 28 на сто спрямо равнището от 2005 г.

Според новинарския сайт Аксиос, който съобщи първи за оттеглянето на САЩ, по подробностите работи екип, включващ ръководителя на Агенцията за опазване на околната среда Скот Пруйт. Вариантите са официално оттегляне, което може да отнеме три години, или оттегляне от договора на ООН, на който се основава споразумението - по-бърз, но по-краен вариант.

Върху решението за отказ от климатичното споразумение е повлияло и писмото на 22 сенатори от Републиканската партия на САЩ, които призоваха за оттегляне от споразумението. Сред тях беше и лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл, припомня Аксиос.